Italia: un grup de extremă-dreaptă acuzat că a împiedicat copii romi să meargă la școală

Un grup italian de extremă-dreaptă, Casapound, și studenți de aceeași tendință au împiedicat vineri copii romi să meargă la școală în nordul Romei, au anunțat mass-media și primăria Romei, relatează France Presse.

„Condamn cu fermitate actul meschin al unui mic grup de simpatizanți ai extremei-drepte care au împiedicat copiii romi… să meargă la școală”, a declarat consilierul municipal pentru educație al capitalei italiene, Cesare Lombroso, într-un comunicat.

Zeci de studenți membri ai mișcării de extremă-dreaptă „Blocco studentesco” /Blocul studențesc/ au indicat că au manifestat în apropierea unei școli situate lângă o tabără de romi, adăugând, pe site-ul lor, că au protestat contra jeturilor de pietre aruncate în ei de romi zilele trecute.

„Opriți violența romilor”, se putea citi pe banderolele purtate de acești manifestanți, susținuți de grupul de inspirație neofascistă Casapound.

Liderul „Blocco”, Fabio Di Martino, citat de Casapound pe site-ul său, a dezmințit totuși că a vrut să împiedice copiii romi să meargă la școală, subliniind că manifestația a avut loc la câteva sute de metri de tabăra lor.

În urmă cu două săptămâni, locuitori furioși ai unui cartier sărac al capitalei italiene au atacat un centru de primire pentru imigranți.

Imigranții clandestini ajung zilnic cu sutele pe coastele italiene înainte ca mulți dintre ei să fie mutați în centre de primire din întreaga țară, așteptând ca autoritățile italiene să decidă soarta lor.

Înmulțirea acestor centre a crescut tensiunea în ultimele săptămâni, amintește AFP.