OMV, mai interesat de gazele din Marea Neagră decât de South Stream

Directorul general al grupului petrolier austriac OMV, Gerhard Roiss, a minimalizat, marți, importanța anunțului potrivit căruia Rusia a decis să abandoneze proiectul gazoductului South Stream, afirmând că investițiile ce vor fi făcute în Marea Neagră joacă un rol mult mai important pentru OMV, transmite Reuters.

Precizând că nu a fost informat de Gazprom despre abandonarea proiectului South Stream, Gerhard Roiss a apreciat că ‘pentru OMV aceasta nu este mare lucru’. Roiss a arătat că prelungirea conductei South Stream până în Austria ar fi costat OMV aproximativ 100 de milioane de euro în trei ani, comparativ cu un miliard de dolari cât vor investi OMV și Exxon Mobil pentru explorarea platoului continental al Mării Negre, într-un proiect care ar urma să permită producția de gaze naturale din 2020.

În 2012, ExxonMobil și OMV Petrom au anunțat descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun, în sectorul românesc al Mării Negre. Potrivit OMV, Sonda Domino-1 a întâlnit o acumulare de gaze naturale de 70,7 metri, estimările preliminare evaluând acumularea la 42 până la 84 de miliarde de metri cubi.

‘Europa are nevoie urgent de magistrale de gaze’, a spus Roiss, adăugând că întrebarea este dacă Rusia are nevoie de South Stream sau este dispusă să investească în conductele europene.

În luna iunie a acestui an, Roiss și directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, au avut o serie de discuții cu privire la construcția secțiunii din Austria a gazoductului South Stream. Luni, președintele rus Vladimir Putin a declarat că proiectul South Stream nu mai are sens în contextul opoziției Uniunii Europene.

Conducta South Stream, un proiect al cărui cost este estimat la 40 de miliarde de dolari, este destinată să transporte gazul natural rusesc în Europa ocolind, însă, Ucraina. Proiectul nu a primit încă aprobarea Uniunii Europene, care încearcă să-și reducă dependența de gazul rusesc, în condițiile în care o treime din necesarul de gaze al UE este importat din Rusia.

Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Explorare și Producție, Rafinare și Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale și Energie.