Miniștrii propuși pentru noua formulă a Guvernului, avizați de comisiile parlamentare de specialitate

MOTIUNEA DE CENZURA - PALATUL PARLAMENTULUINouă propuneri de miniștri înaintate Parlamentului de premierul Victor Ponta au fost avizate favorabil luni de comisiile parlamentare de specialitate din cele două Camere legislative. Singurul care a primit aviz negativ în comisii a fost Adrian Anghel, candidatul propus de premier ca ministru delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. Ulterior, premierul l-a propus în locul acestuia pe deputatul PSD Angel Tîlvăr. El a fost audiat de parlamentari și a primit aviz favorabil.

* Darius Vâlcov, propus pentru postul de ministru al Finanțelor Publice, a primit aviz favorabil din partea Comisiilor parlamentare de Buget-Finanțe, cu 18 voturi pentru și 10 împotrivă.

Vâlcov a declarat la audierile din comisii că își propune ca, în perioada 15 ianuarie — 15 martie, Codul fiscal și Codul de procedură fiscală să fie dezbătute cu mediul de afaceri și cu cel politic iar în perioada 15 martie — 15 mai, dezbaterea să continue în Parlament, astfel încât la finalul sesiunii viitoare cele două Coduri și Legea redevențelor să iasă îmbunătățite din Parlament și să fie aplicate din 2016.

* Sorin Cîmpeanu, propus pentru portofoliul de ministru al Educației și Cercetării, a fost avizat favorabil de comisiile parlamentare, cu 22 de voturi pentru și nouă împotrivă. Au existat discuții privind numărul de voturi, cei din Opoziție invocând faptul că numărul voturilor a fost mai mare decât cel al membrilor comisiilor.

Cîmpeanu a declarat la audieri că principalele obiective ale sale sunt legate de accesul la educație, reducerea abandonului școlar, revizuirea curriculei în sensul simplificării acesteia și de procesul de modernizare a evaluării.

* Ionuț Vulpescu, propus pentru funcția de ministru al Culturii, a primit aviz favorabil din partea Comisiilor de cultură și media ale Parlamentului, cu 19 voturi pentru și 7 împotrivă.

Vulpescu a declarat că printre prioritățile mandatului său, la baza căruia vor sta ‘continuitatea’ și ‘încrederea’, se vor afla protejarea patrimoniului național și sprijinirea culturii contemporane în țară și peste hotare.

* Andrei Gerea, propus pentru funcția de ministru al Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, a fost avizat favorabil cu 44 de voturi pentru și șapte împotrivă.

Gerea a fost audiat în Comisiile reunite pentru politică economică, reformă și privatizare și, respectiv, pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Comisia economică, industrii și servicii, Comisia pentru privatizare și administrarea activelor statului și Comisia pentru transporturi și energie, din Senat.

* Mihai Tudose, propus pentru funcția de ministru al Economiei, Comerțului și Turismului, a primit aviz favorabil, cu 37 de voturi pentru, din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament.

Tudose a primit șapte voturi împotrivă din partea deputaților din Comisiile pentru politică economică, reformă și privatizare și, respectiv, pentru industrii și servicii și din partea senatorilor din Comisia economică, industrii și servicii și din Comisia pentru privatizare și administrarea activelor statului.

* Sorin Grindeanu, propus pentru funcția de ministru pentru Societatea Informațională, a fost avizat favorabil de Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților și Comisia economică, industrii și servicii din Senat. Dintre cei 26 de parlamentari prezenți la audieri, 23 au votat pentru și trei împotrivă.

* Grațiela Gavrilescu, propusă pentru funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților și Comisiei pentru mediu din Senat. Dintre cei 26 de parlamentari prezenți la audieri, 17 au votat pentru, șapte împotrivă și doi s-au abținut.

* Liviu Pop, propus pentru portofoliul Dialogului Social, a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate cu 21 de voturi pentru și 7 împotrivă. Pop le-a spus parlamentarilor că anul viitor, la reluarea activității Legislativului, dorește să promoveze un proiect de modificare a Legii dialogului social.

* Adrian Anghel, propus ministru delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, a obținut în comisiile parlamentare de specialitate 12 voturi pentru, 8 împotrivă și 4 abțineri. Rezultatul votului a stârnit discuții, Opoziția susținând că Anghel nu a întrunit votul majorității membrilor celor două comisii reunite și că avizul este negativ.

* Angel Tîlvăr, propus ministru delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni după discuțiile apărute în comisia de specialitate la audierea și votul dat lui Adrian Anghel, a primit aviz favorabil cu 18 voturi pentru, 7 împotrivă și o abținere.