MAI: Oprea a susținut trei acte normative ce vizează creșterea performanței managementului situațiilor de urgență

Vicepremierul pentru securitate națională, Gabriel Oprea, ministru al afacerilor interne, a susținut marți, în ședința de Guvern, trei acte normative inițiate de Ministerul Afacerilor Interne, care vizează creșterea performanței managementului situațiilor de urgență.

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de MAI, Executivul a aprobat ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul managementului situațiilor de urgență și al apărării împotriva incendiilor, hotărârea privind organizarea, funcționarea și compunerea Centrului Național de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publică și hotărârea pentru modificarea și completarea HG nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea și componența Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

„Conceptul operațional integrat de gestionare a situațiilor de urgență este realizat la nivel strategic de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență condus de viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea. În cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență sunt reprezentate, la nivel de ministru și conducători ai instituțiilor publice centrale, toate instituțiile cu atribuții: Ministerul Afacerilor Interne,
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Sănătății, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Ministerul pentru Societatea Informațională, Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Protecție și Pază, Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria Prim-ministrului, Comisia Națională pentru Controlul Activității Nucleare, Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Ministerul Public este reprezentat la ședințele Comitetului, în calitate de invitat permanent. De asemenea, la invitația președintelui Comitetului, pot participa, în funcție de problematica înscrisă pe ordinea de zi, reprezentanți ai altor ministere și instituții, precum și ai organizațiilor neguvernamentale”, se arată în comunicatul de presă.

Conform documentelor aprobate, la nivel tehnic, intervenția și gestionarea curentă în situațiile de urgență este asigurată de Departamentul pentru Situații de Urgență condus de secretarul de stat cu atribuții, iar managementul informațional și sprijinul acțiunilor de intervenție se asigură de celelalte structuri coordonate de secretarul de stat cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice din Ministerul Afacerilor Interne. Integrarea capabilităților și conceptul de acțiune se stabilesc în cadrul platformei de coordonare operațională din care fac parte toți secretarii de stat, precum și specialiști din cadrul structurilor cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență, mai informează MAI.

Noul concept vizează coordonarea tuturor resurselor la nivel național, în paralel cu analiza riscurilor pe tipologii, în scopul creșterii eficienței managementului situațiilor de urgență. În acest context, toate instituțiile vor opera utilizând seturi de proceduri identice pentru asigurarea interoperabilității și a unei coordonări sub comanda unică a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență condus de vicepremierul Gabriel Oprea, a tuturor forțelor și mijloacelor existente la nivel național. Noua concepție are în vedere interoperabilitatea între Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Transporturilor și celelalte instituții subordonate Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a preluat, totodată, atribuțiile Comitetului Național pentru Intemperii și Calamități, care a fost desființat, se precizează în comunicatul MAI.