Frânc (FCBR): Fermierii nu sunt împotriva reducerii TVA la lapte, însă golul în cash flow este imposibil de suportat

Fermierii nu sunt împotriva reducerii cotei TVA pentru lapte la 9%, însă golul ce va apărea în cash flow-ul fermei rezultat din diferența până la 24% este aproape imposibil de suportat, a declarat, luni, Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România /FCBR/, la finalul întâlnirii pe care fermierii și producătorii din industria laptelui au avut-o cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

‘Discuția de astăzi urmează celei de la Ministerul de Finanțe, care, în contextul pieței laptelui, de astăzi, fermierii, producătorii primari de lapte, nu pot să suporte impactul de a cumpăra imputurile care intră în procesul de producție a laptelui cu 24% și să vândă laptele cu 9%, iar apoi să aștepte 45 de zile sau poate 90 de zile până când vor reuși să recupereze diferența de TVA.

Să nu se înțeleagă că fermierii sunt împotriva măsurii de reducere a TVA. Se va încerca, după discuția de astăzi, o rambursare rapidă a TVA pentru lapte, în maximum 20 de zile de la depunerea cererii de rambursare. Noi vindem laptele cu 9%, iar toate inputurile le cumperi cu 24%.

Avem acea diferență de 15% în minus în cash flow. În momentul în care eu am închis luna, să zicem februarie, până pe 25 martie eu sunt obligat să depun decontul de TVA.

Depunând decontul de TVA, depun și cererea de rambursare. După depunerea cererii de rambursare de TVA, îmi vin Finanțele în control la producător și îmi verifică toate actele contabile să vadă dacă rezultă acea diferență, urmând ca în termen de 45 de zile de la data depunerii cererii de rambursare să mi se plătească înapoi acea diferență de TVA.

Acest gol în cash flow-ul fermei este aproape imposibil de suportat chiar de către fermieri importanți din România’, a explicat Frânc.

Președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România a precizat, totodată, că măsura reducerii TVA ar fi trebuit să fie luată într-o perioadă stabilă a pieței laptelui, respectiv în anii 2012-2013.

‘Dacă această măsură, a reducerii TVA, venea într-o perioadă stabilă de piață a laptelui, cum a fost 2012-2013, și fermierul putea suporta 45 de zile acea diferență de 15% dintre cota de TVA de 24% și cea de 9%. Gândiți-vă că nu putem să-i spunem vacii: „Azi nu pot să-ți dau de mâncare, ci peste 45 de zile când o să primesc rambursarea de TVA’. Acești 15% reprezintă un efort financiar enorm pe care nu avem de unde să-l luăm la ora actuală.

Suntem și noi la fel conștienți ca și procesatorii că reducerea TVA va crește consumul, va scădea prețul la lapte, dacă se va întâmpla. Lucrul acesta ne dă semne de întrebare pentru că dacă ne uităm ce s-a întâmplat în piață din aprilie anul trecut până în acest moment, observăm că prețul laptelui materie primă plătit la fermier a scăzut cu peste 30-35%. Ați văzut undeva la raft un produs mai ieftin măcar cu 5%? Noi nu am văzut.

Unde s-a dus această diferență de preț? În buzunarul celor de pe lanțul de la poarta fermei până la raft.

Cine plătește toate aceste lucruri? Consumatorul care nu simte nimic, dar noi producătorii suntem în pragul falimentelor pentru că la o asemenea scădere drastică de preț este foarte greu să mai susținem activitatea economică la fermă’, a afirmat Claudiu Frânc.

Fermierii și producătorii din industria laptelui au analizat, luni, împreună cu reprezentații Ministerului Agriculturii, propunerea privind reducerea la 9% a cotei TVA pentru lapte și produse din lapte.

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL), în calitate de reprezentant al industriei de procesare a laptelui, a solicitat completarea proiectului de Cod Fiscal cu introducerea cotei reduse de 9% și la lapte crud, lapte pasteurizat, produse și subproduse lactate, precum și derivatele acestora.

De asemenea, APRIL susține că menținerea cotei actuale, de 24%, la lapte și produse din lapte descurajează consumul acestor alimente esențiale și perpetuează concurența inegală între produsele din Uniunea Europeană și cele românești.

La finele lunii februarie, Federațiile ProAgro și Romalimenta au propus Ministerului Finanțelor Publice (MFP) reducerea cotei TVA la 9% și pentru lapte și produse din lapte, alături de celelalte alimente incluse deja în proiectul de modificare a Codului Fiscal.

Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, cota standard de TVA va scădea de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 și la 18% de la 1 ianuarie 2018. Pentru carne, legume, pește și fructe cota de TVA urmează să fie redusă la 9%.