Donație de carte românească pentru Biblioteca ‘Petru Mezin’ din Uzdin, în Serbia

Centrul Cultural ,,Nichita Stănescu’ din județul Mehedinți a donat, duminică, Bibliotecii românești ,,Petru Mezin’ din Uzdin, Serbia, 400 cărți de beletristică și publicații românești.

Directorul centrului, Emilia Mihăilescu, a declarat pentru AGERPRES că a decis îmbogățirea fondului de carte românească al acestui așezământ de cultură cu un fond de aproximativ 10.000 unități, întrucât aici, ca în nici o altă comunitate românească din Serbia, ,,se citește în românește, iar clasicii literaturii române, la fel ca și valorile literare autohtone, sunt respectați și cinstiți’.

,,În urmă cu 100 de ani, un alt mehedințean, I.G. Bibicescu, a donat câteva mii de cărți aparținând scriitorilor români. Noi venim și, iată, continuăm tradiția, diversificând patrimoniul bibliotecii minorității naționale române din Uzdin, localitate cu peste 3.000 de români’, a precizat Mihăilescu.

În context, directorul bibliotecii, Vasile Barbu, a afirmat că gestul mehedințenilor trebuie apreciat, întrucât multe din titlurile primite nu existau în inventarul acesteia.

,,La noi, zilnic avem pentru cărțile deținute în jur de 50 de solicitări. Biblioteca noastră este singura entitate culturală cu acest specific din Republica Serbia. Mai există, e drept, câteva secții de carte românească la Novi Sad, pe lângă biblioteca publică de stat și universitate, dar nici una dintre acestea, în ceea ce privește fondul de carte, nu se ridică la nivelul bibliotecii noastre’, a afirmat Barbu.

El a mai arătat că Biblioteca ,,Petru Mezin’ este singura din Balcani care are o colecție de peste 100 de publicații românești care apar în lume și care ,,tezaurizează’ toate titlurile de carte românească apărute în limba română în Serbia, după 1948, când în zonă limba maternă a etnicilor români se oficializează în Provincia Autonomă Voivodina.