Europa lansează alți doi sateliți Galileo

Sistemul de navigație european Galileo, în cadrul căruia urmează să fie lansați vineri noapte doi noi sateliți din Guyana franceză, vizează să rupă dependența Europei de GPS-ul american, oferind servicii mai bune, relatează AFP.

În timp ce GPS-ul și Glonas-ul rus se află sub control militar, constelația de sateliți Galileo va fi în întregime în domeniul civil. „Galileo va permite ieșirea din dependența de GPS-ul american, garantarea independenței strategice a Europei în acest domeniu, oferind utilizatorilor un serviciu mai precis”, a declarat AFP Philippe Boissat, consilier care se ocupă cu probleme de spațiu și apărare la cabinetul Deloitte.

Și China este pe cale să instaleze un sistem de radionavigație prin sateliți (Bei Dou), iar India se pregătește să o facă, adaugă el. Sistemul Galileo este finanțat în întregime de Comisia Europeană și a costat până acum circa 5 miliarde de euro. Pentru perioada 2014-2020, Europa a prevăzut să cheltuiască 7 miliarde de euro, adică un miliard pe an.

Galileo urmează să asigure o acoperire mai bună și o precizie mai mare decât concurenții săi, datorită unei constelații mai dense și unei orbite mai înalte. Programul cuprinde 30 de sateliți (dintre care trei de rezervă), plasați la 23.222 de kilometri, în timp ce GPS dispune de 24 de sateliți (dintre care trei de rezervă), la 20.200 de kilometri altitudine. Sistemul american, mai vechi, are o precizie de trei-opt metri, față de un metru promis în cadrul proiectului european. Operând la o altitudine mai ridicată decât GPS, sateliții Galileo vor avea un unghi de înclinare mai mare, extrem de util în oraș. Cu cât semnalul este mai înalt, cu atât este mai ușor perceptibil.

Sateliții Galileo sunt dotați și cu cele mai bune ceasuri atomice, care nu au mai fost utilizate niciodată în navigație, cu o precizie de o secundă la trei milioane de ani. Măsurarea cu extremă precizie a timpului este esențială fiindcă sistemul se bazează pe conversia timpului în distanță. O eroare de măsurare de o miliardime de secundă duce la o eroare de poziționare de câteva zeci de centimetri.

Sistemul Galileo va fi compatibil cu GPS-ul american.

Vineri noapte, o rachetă Soyuz cu sateliții 7 (Sat-7) și 8 (Sat-8) din rețeaua de 30 va fi lansată din Guyana franceză la 21h46 GMT, misiunea urmând să dureze trei ore și 47 de minute. „Suntem pregătiți pentru lansarea în această seară”, a afirmat Didier Faivre, director al programului Galileo la Agenția spațială europeană (ESA). Sateliții trebuie să fie plasați la o altitudine de 23.522 de kilometri, Sat-7 și Sat-8 urmând să coboare puțin pentru a se poziționa pe orbita lor operațională, la 23.222 de kilometri.

Europa speră ca până la sfârșitul anului 2016 sistemul Galileo să aibă pe orbită 14 sateliți care să fie puși în serviciul utilizatorilor, aducând un plus de calitate celui oferit de GPS (cele două sisteme sunt compatibile). Comisia Europeană intenționează ca întreaga constelație Galileo să fie operațională în 2020.