Veolia Energie Iași a început pregătirile pentru sezonul de încălzire 2015-2016

veola a inceputÎncepând din această lună, Veolia Energie Iaşi a demarat lucrările cuprinse în programul de vară ce vizează pregătirea sezonului de încălzire 2015 – 2016 şi derularea acestuia în condiţii optime din punct de vedere tehnic. Astfel la centrala de producţie CET Holboca, ambele cazane vor face obiectul unor intervenţii menite să le crească eficienţa în funcţionare. Astfel, la cazanul K1 se vor executa reparaţii şi manevre de echilibrare dinamică a ventilatoarelor de aer, iar la cazanul K2 se vor instala suflători noi de funingine. În plus, la cele două cazane vor fi înlocuiţi compensatorii metalici de pe circuitele de aer şi gaze arse.

Turbinele TA1 şi TA2 vor beneficia de înlocuirea a 200 ml conducte pe circuitul de apă de răcire, de revizia lagărelor şi de realinierea rotoarelor. La toate acestea se adaugă reparaţii la benzile transportoare de cărbune. La CET-ul din Tudor Vladimirescu se vor realiza lucrări pe armături şi pe circuitele de termoficare,
În vederea îmbunătăţirii funcţionării centralei de producţie şi a legăturii acesteia atât cu CET 2, cât şi cu magistralele de termoficare, se vor revizui şi înlocui 13 vane cu diametre cuprinse între Dn 400 şi Dn 600 mm. În plus, se vor efectua lucrări de revizii pe circuitele de termoficare prin care se alimentează sistemul de termoficare urbană.   De asemenea, este în curs de finalizare reabilitarea cazanului de apă fierbinte CAF 1 (58 MWt), lucrare derulată de Primăria municipiului Iaşi, cu finanţare europeană în valoare de 10,5 milioane lei. În paralel, la CET 1 Tudor şi CET 2 Holboca se derulează lucrările anuale de revizie şi mentenanţa preventivă la toate echipamentele de producţie în aşa fel încât să fie securizată furnizarea de energie termică în următorul sezon rece. Pe reţelele primare se vor elimina punctele sensibile identificate iarna trecută Echipele Veolia vor executa lucrări importante pe magistralele de termoficare în vederea eliminării a 14 puncte identificate iarna trecută ca prezentând risc de avarie în zonele Cantemir, Dacia, Ţigarete, Mal Stâng Bahlui, intervenţii ce totalizează 1.000 ml de reţele înlocuite.
De asemenea, în şase zone din cartierele Galata, Gară, Frumoasa şi CUG se vor reface 890 mp de izolaţie termică în vederea creşterii eficienţei energetice pe magistralele respective. Pe reţelele de distribuţie se vor înlocui 3,9 km de conducte în zonele Tătăraşi, Nicolina, Galata, Grădinări şi se vor introduce 1,2 km de conducte de recirculare a apei calde între punctele/modulele termice şi subsolul blocurilor (Socola, Tătăraşi). De asemenea, în cartierele Tudor Vladimirescu, Alexandru cel Bun şi Mircea cel Bătrân se vor instala 300 de contoare cu citire radio, direct din Dispeceratul Central al Veolia. Astfel, peste 1.600 de contoare din totalul de 4.000 vor fi citite lună de lună de la distanţă. Potrivit reprezentanților Veola, pentru sezonul rece viitor, întreaga cantitate de combustibil necesar funcţionării (cărbune, gaze naturale, păcură) va fi securizată din timp, aşa cum s-a întâmplat şi pentru iarna trecută. Aprovizionarea cu cărbune se va desfăşura în perioadă iulie – octombrie 2015.  Lucrările de modernizare şi reabilitare (fiabilizarea echipamentelor de producţie, înlocuirea a 12,3 km de reţele primare şi secundare de termoficare) realizate de Veolia de la intrarea în vigoare a contractului de concesiune (în noiembrie 2012) şi prevăzute a se încheia în noiembrie 2015 se ridică la 63 milioane lei. Din această sumă, investiţiile reprezintă 28,8 milioane lei, cu 1,1 milioane mai mult decât obligaţia asumată de Veolia în contract pentru perioada 2012 – 2015. Aceste lucrări au contribuit la scăderea cu 4% a pierderilor pe reţele şi la creşterea randamentului global al sistemului cu 5% în doar doi ani şi jumătate. Veolia Energie Iaşi lucrează permanent pentru confortul clienţilor săi. Astfel, toate aceste acţiuni derulate au ca scop desfăşurarea în condiţii optime a sezonului de încălzire 2015-2016 şi furnizarea apei calde şi a căldurii la un grad cât mai înalt de calitate şi continuitate, la un preţ corect şi competitiv. (E.M.)