Hidroelectrica a finalizat cea mai mare galerie de aducțiune realizată după 1984

Hidroelectrica a finalizat cea mai mare galerie de aducțiune realizată după 1984, de 16,7 kilometri, care începe la Bâsca Mare și se termină la Nehoiașu și va însemna un aport energetic de 171,8 GW anual, a declarat, joi, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, cu prilejul străpungerii ultimului front al galeriei, de la Trestia la Castelul de echilibru.

‘Aceasta este a treia galerie de aducțiune din România după Lotru Ciunget — aproximativ 18 kilometri și Râul Mare Retezat la 17,6 kilometri. Lucrările aici au început din 1981 și iată au trecut mulți ani de trudă și sacrificii până când am finalizat o lucrare extrem de complexă, pentru că această lucrare se întinde din punct de vedere geografic pe trei județe: Covasna, Buzău și Vrancea, captează mai mulți afluenți și în final această aducțiune de aproape 17 kilometri va însemna un aport energetic de 171,8 GW anual’, a spus Remus Borza.

Acesta a explicat că galeria de aducțiune preia apa dintr-un lac de 282.000 de metri cubi de la Surduc și este direcționată către un agregat de 55 MW, de la centrala Nehoiașu, care va fi montat și pus în funcțiune în 2017. La Nehoiașu mai sunt puse în funcțiune alte două agregate de câte 21 de MW.

La eveniment a participat și Ministrul Energiei, Andrei Gerea, care a declarat că prezența sa are rolul de a recunoaște eforturile depuse și totodată că vrea să încurajeze menținerea ritmului de invetiții.

De asemenea, Remus Borza a mai spus că la 1 septembrie a angajat 10 absolvenți de energetică sau hidroenergetică, bursieri Hidroelectrica și care au terminat șefi de promoție. Printre aceștia se află Mirela Moga, o absolventă cu nota 10 a Facultății de Hidroenegetică din Timișoara și despre care Borza a spus că peste doi ani ar putea să o numească director de sucursală.