Zborurile Lufthansa au revenit la normal dar disputa cu piloții nu s-a soluționat

Zborurile companiei aeriene germane Lufthansa au revenit joi la normal, după ce un tribunal a decis că greva piloților este ilegală, dar cu toate acestea lideri sindicali au avertizat că analizează toate opțiunile, ceea ce înseamnă că ar putea apărea noi întreruperi, transmite Reuters.

Miercuri, într-o decizie surprinzătoare, un tribunal pentru litigii de muncă din Frankfurt a hotărât că a 13-a grevă din ultimele 18 luni declanșată de sindicatul piloților Vereinigung Cockpit este ilegală deoarece nu este direcționată spre atingerea unui obiectiv concret vizând salariile ci pare mai degrabă direcționată spre blocarea planurilor companiei Lufthansa de a-și extinde subsidiarele low-cost.

Sindicatul piloților Vereinigung Cockpit a informat că va analiza cu atenție decizia curții, care a întrerupt doar greva de miercuri dar nu și pe cele din viitor, înainte de a decide care vor fi următorii pași. ‘Totul este posibil. O nouă grevă este una din opțiuni la fel cum discuțiile cu Lufthansa sunt o altă opțiune’, a declarat purtătorul de cuvânt de la Vereinigung Cockpit, Markus Wahl.

La rândul său, un purtător de cuvânt de la Lufthansa, cea mai mare companie aeriană germană, a anunțat că managementul este gata oricând să reia discuțiile cu privire la salarizare și pensii, dar cu toate acestea nu a avansat o dată anume când vor fi reluate negocierile.

Disputa dintre sindicate și conducerea companiei Lufthansa a pornit inițial de la intenția echipei de conducere de a elimina sistemul de pensionare anticipată care le permite piloților să se pensioneze la 55 de ani. Piloții de la Lufthansa vor să-și păstreze posibilitatea de a se pensiona anticipat la 55 de ani cu 60% din salariu, înainte de a ajunge la vârsta oficială de pensionare de 65 de ani. Între timp sindicatul piloților a luat în vizor și planurile Lufthansa de a înființa o nouă divizie low-cost numită Eurowings, cu sediul în Austria, care va plăti salarii mai mici decât în Germania și de asemenea va prelua o parte din rute în cadrul reorganizării operațiunilor grupului.