Prognoza privind creșterea economiei germane cu 1,8%, în 2015 și 2016 este realistă

Ritmul de creștere al economiei Germaniei este solid și estimarea privind o expansiune de 1,8% în 2015 și 2016 este realistă, a declarat ministrul Economiei, Sigmar Gabriel, în Parlament, transmite Reuters.

În urma creșterii economice, veniturile din taxe vor mai ridicate decât s-a estimat, a apreciat oficialul german.

Excedentul comercial al Germaniei a atins un nivel record în iulie, semn că cererea externă sprijină expansiunea celei mai mari economii europene.

Publicarea acestor date ar putea să reaprindă criticile referitoare la politica economică a Germaniei din partea unor instituții, precum Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană, potrivit cărora Berlinul nu face suficient de mult pentru a stimula creșterea internă. În schimb, oficialii de la Berlin susțin că avansul economiei reflectă competitivitatea companiilor germane în diferite sectoare și nu este ceva care poate fi ghidat de Guvern.

Excedentul comercial al Germaniei, ajustat la factorii sezonieri, a urcat în iulie la 22,8 miliarde de euro (25,6 miliarde de dolari), de la 22,1 miliarde de euro în iunie, a anunțat săptămâna aceasta Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Este cel mai ridicat nivel de când a început publicarea acestor date, în 1991, depășind estimările analiștilor, de 22,3 miliarde de euro.

Exporturile ajustate la factorii sezonieri au crescut în iulie cu 2,4%, la 103,4 miliarde de euro — un record lunar — în timp ce importurile au înregistrat un avans de 2,2%, la 80,6 miliarde de euro.

Începând din 2011, Germania deține titlul de țară cu cel mai mare excedent de cont curent din lume. În iulie, excedentul neajustat s-a ridicat la 23,4 miliarde de euro, mult peste estimările economiștilor, de 21,5 miliarde de euro și față de 20,6 miliarde de euro în perioada similară din 2014.

Companiile din Germania au beneficiat de pe urma majorării cererii pe plan intern și de expansiunea zonei euro, chiar dacă problemele din China afectează avansul economiei mondiale. Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) estimează că performanța economică a țării va fi ‘destul de robustă’, deoarece numărul record de angajați stimulează consumul.

‘Germania rulează cu toate motoarele, fără a fi afectată de problemele piețelor emergente și de cererea pe plan extern’, a apreciat economistul David Milleker, de la Union Investment Privatfonds GmbH.

Economia germană și-a revenit ușor în trimestrul al doilea al acestui an, în principal datorită exporturilor robuste, arată datele statistice publicate recent de Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

În perioada aprilie — iunie 2015, comparativ cu trimestrul precedent, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creștere de 0,4%, după un avans de 0,3% în primele trei luni ale acestui an. Comparativ cu cel de-al doilea trimestru al anului trecut, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%.

Pentru întregul an 2015, Guvernul german mizează în prezent pe o creștere de 1,8%, după un avans de 1,6% în 2014.