FESTIVALUL ENESCU Conversație cu renumitul violonist David Grimal, luni, la Festivalul Ideilor

Violonistul francez David Grimal, unul dintre cei mai renumiți artiști în plan mondial, va fi luni oaspetele celei de-a doua ediții a conversațiilor din seria „Festivalul Ideilor”, organizat de Institutul Aspen România în colaborare cu Festivalul Internațional George Enescu.

Potrivit unui comunicat al Institutului Aspen România, transmis vineri AGERPRES, începând cu ora 19.15, la Sala mică a Ateneului Român, va avea loc o conversație cu David Grimal despre muzică, identitate și cultură, într-un dialog inclusiv despre contribuții și experiențe individuale”.

David Grimal va fi prezent în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de anul acesta împreună cu Orchestra Les Dissonances, duminică, la ora 16.30, la Ateneul Român, programul incluzând lucrări de Debussy, Enescu și Beethoven.

David Grimal are o carieră internațională de violonist solo, de-a lungul căreia a susținut regulat concerte în ultimii 20 de ani pe principalele scene de muzică clasică ale lumii și cu orchestre prestigioase cum ar fi Orchestre de Paris, Orchestre Philharmonique de Radio France, Russian National Orchestra, Orchestre Național de Lyon, Chamber Orchestra of Europe, Berliner Symphoniker, New Japan Philharmonic, Orchestre de l’Opera de Lyon, Mozarteum Orchestra Salzburg, Jerusalem Symphony Orchestra și Sinfonia Varșovia, sub conducerea unor dirijori precum Christoph Eschenbach, Michel Plasson, Michael Schonwandt, Peter Csaba, Heinrich Schiff, Lawrence Foster, Emmanuel Krivine, Mikhail Pletnev, Rafael Fruhbeck de Burgos și Peter Eotvos, Andris Nelsons, Christian Arming.

Pe lângă cariera sa de artist solo, David Grimal a ținut să exploreze și proiecte mai personale. Libertatea pe care i-a oferit-o colaborarea cu Les Dissonances i-a permis să-și dezvolte universul interior prin aventurarea în repertorii ce nu le sunt accesibile artiștilor solo.

Începând din 2008, David Grimal a fost Artist în Rezidență la Opera din Dijon. Predă cursuri de vioară la Musikhochschule din Sarrebruck, Germania.

De asemenea, ține multe cursuri de măiestrie și a fost membru în juriul Concursului internațional Long-Thibaud din Paris în anul 2010.

A primit distincția Chevalier des Arts et des Lettres din partea ministrului francez al culturii în 2008.

David Grimal cântă pe un Stradivarius, „ex Roederer” din 1710, dar și pe „Don Quijote”, o vioară concepută pentru el de lutierul francez Jacques Fustier.

Prima ediție a conversațiilor din seria „Festivalul Ideilor”, organizată de Institutul Aspen România în colaborare cu Festivalul George Enescu, a avut loc în 2013 și a beneficiat de participarea dirijorului Lawrence Foster.