Finanțarea de urgență oferită de BCE băncilor grecești a scăzut cu 1,35 miliarde euro, în august

 

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus finanțarea de urgență destinată băncilor grecești (ELA) cu 1,35 miliarde de euro, în luna august, arată datele publicate luni de Banca Centrală a Greciei, după ce introducerea restricțiilor asupra mișcărilor de capital a încetinit retragerile de depozite din bănci, transmite Reuters.

Potrivit datelor oficiale, finanțarea de urgență, care este mai costisitoare decât împrumuturile obișnuite de la BCE, a scăzut la 83,95 miliarde de euro la finele lunii trecute, de la 85,3 miliarde de euro, în iulie.

Băncile grecești se bazează pe finanțarea de urgență pe care o primesc de la Banca Centrală a Greciei, cu acordul BCE, începând din luna februarie a acestui an, când au fost excluse de la operațiunile obișnuite de finanțare derulate de BCE, din cauza întârzierilor apărute în negocierile dintre Guvernul de la Atena și creditorii săi internaționali.

După reuniunea de politică monetară din data de 3 septembrie, președintele BCE, Mario Draghi, a declarat că este prea devreme să fie reintrodusă o derogare care să permită, din nou, accesul băncilor grecești la finanțarea obișnuită oferită de BCE. În plus, derogarea ar permite, teoretic, Greciei, să fie inclusă în programul de achiziții de obligațiuni demarat de BCE în luna martie. Cu toate acestea, o decizie cu privire la această derogare nu este așteptată până când nu va fi format un nou guvern grec, după alegerile legislative de duminică.

Între timp, plafonul finanțării de urgență destinată băncilor grecești (ELA) a fost redus până la 89,1 miliarde de euro, acesta urmând să rămână în vigoare până la următoarea reuniune a Consiliului guvernatorilor BCE, programată pentru data de 16 septembrie.