Iohannis, la aniversarea PF Daniel: Valorile creștine, tăria identității spirituale să își regăsească locul în societate

IohannisPreședintele Klaus Iohannis a adresat miercuri felicitări, însoțite de urări de sănătate, viață îndelungată și prosperitate Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, cu ocazia aniversării a opt ani de la întronizare.

Potrivit șefului statului, aniversarea a opt ani de la întronizare reprezintă „un eveniment deosebit de important pentru credincioșii ortodocși din România și din comunitățile românești aflate în afara granițelor țării, un moment aniversar și, în același timp, un prilej de bilanț pentru activitatea Bisericii Ortodoxe Române în anul care s-a scurs”. „Profit de această ocazie pentru a exprima încă o dată prețuirea și respectul meu pentru Biserica Ortodoxă Română. Nu voi înceta să cred și nu voi obosi să spun că avem nevoie ca valorile creștine, tăria credinței și identității spirituale să își regăsească locul binemeritat în centrul societății noastre. Ele sunt purtătoarele unor mesaje și energii etice fără de care viitorul națiunii nu poate fi decât incert, dezvoltarea sa șovăitoare, iar viața noastră nesigură”, se arată în mesajul președintelui, prezentat de către consilierul prezidențial Sergiu Nistor, la evenimentul aniversar organizat la Patriarhia Română. Potrivit lui Iohannis, în baza valorilor și aspirațiilor comune, parteneriatul dintre Biserica Ortodoxă Română și instituțiile și autoritățile publice trebuie să continue și să se dezvolte. „Prin colaborare și acțiune putem răspunde împreună temelor majore și problemelor societății: educația, cultura, tineretul, filantropia, sănătatea, solidaritatea cu cei aflați în dificultate, relația cu diaspora românească. Vă rog totodată să primiți aprecierea mea pentru felul în care vă raportați la subiectele dificile și sensibile ale dialogului interreligios, dând exemplu de echilibru și înțelepciune”, a completat Iohannis. În opinia sa, în anii care urmează în fața Patriarhului BOR stau „multe și importante provocări”. „Ele nu sunt doar ale întâistătătorului, cum nu sunt doar ale Bisericii Ortodoxe Române. Vremurile în care trăim ne cer să probăm credință, tărie sufletească și solidaritate, pentru a ne putea ridica la înălțimea așteptărilor. Întru această misiune vă urez mulți, fericiți și rodnici ani!”, se arată în finalul mesajului președintelui Iohannis. Patriarhul Daniel a fost sărbătorit miercuri la opt ani de la întronizare.