Deficitul de fier poate agrava starea pacientilor cu insuficienta cardiaca

Lipsa fierului în organism poate duce la o alterare a stării pacienţilor diagnosticaţi cu insuficienţă cardiacă, potrivit specialiştilor. Tocmai de aceea, în cazul unor astfel de pacienţi se are în vedere, pe lângă tratamentul destinat afecţiunii, şi un tratament ce ţinteşte deficitul de fier, se arată într-un comunicat remis către redacţia www.sănătateatv.ro .

„De multe ori, pacienţii care au insuficienţă cardiacă cronică au şi deficit de fier, fie că este sau nu asociat cu anemia, iar acesta contribuie la agravarea bolii, scăderea capacităţii de efort şi scăderea calităţii vieţii. Deficitul de fier, independent de prezenţa anemiei, reprezintă o comorbiditate importantă cu consecinţe prognostice pe termen mediu şi scurt. De asemenea, deficitul de fier este considerat în prezent o ţintă terapeutică la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică”, a declarat în comunicatul de presă dr. Ovidiu Chioncel, medic primar cardiologie, şef Secţie Cardiologie I în cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu”, Bucureşti.

Insuficienţa cardiacă este o afecţiune ce se manifestă prin diminuarea capacităţii inimii de a pompa sânge, fenomen apare odată cu înaintarea în vârstă. Fiind, de cele mai multe ori, o afecţiune cu o evoluţie progresivă, pacienţii ajung cu întârziere la medic, când structurile cardiace sunt deja afectate. Pentru a evita astfel de situaţii, medicii recomandă persoanelor care urmează un tratament pentru o afecţiune cardiovasculară sau care sunt expuse la factorii de risc să meargă periodic la controlul medical pentru a diagnostica din timp insuficienţa cardiacă în cazul în care ea se instalează, se mai arată în comunicatul de presă.

„Insuficienţa cardiacă reprezintă manifestarea comună a diverse suferinţe cardiace şi non-cardiace şi se manifestă prin diminuarea capacităţii inimii de a pompa sânge la organele vitale, ceea ce determină o serie de modificări în întregul organism. Astfel, inima va avea un ritm mai accelerat pentru a asigura debitul de sânge necesar organelor. Pacienţii se prezintă cu senzaţia de respiraţie grea, unul dintre simptomele cele mai des întâlnite la pacienţi în momentul în care fac efort”, a mai adăugat dr. Ovidiu Chioncel.

Insuficienţa cardiacă poate fi recunoscută, într-o primă fază, prin simptome precum: stare de oboseală, durere toracică, tensiune arterială ridicată şi palpitaţii. Atunci când boala a avansat pacientul slăbeşte, îşi pierde apetitul şi poate avea senzaţia de greaţă. Mai mult decât atât, statisticile indică faptul că în cazul a jumătate dintre pacienţii cu insuficienţă cardiacă decesul survine în aproximativ patru ani de la diagnostic, potrivit comunicatului de presă.