Republica Moldova: Liberalii exclud orice alianță cu comuniștii și socialiștii

Liberalii din Republica Moldova exclud participarea la guvernare împreună cu comuniștii și socialiștii, în contextul discuțiilor pentru constituirea unei noi coaliții la Chișinău după demiterea guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleț, a declarat vicepreședintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, potrivit agenției Unimedia.

 

”Din punctul nostru de vedere, participarea Partidului Liberal la guvernare împreună cu comuniștii sau cu socialiștii sau cu oricare alți reprezentanți ai acestei stângi care a distrus Republica Moldova progresiv, în ultimii 25 de ani, este exclusă. Noi avem o altă cale”, a afirmat Chirtoacă într-o declarație pentru Europa Liberă.

Vicepreședintele PL a adăugat că formațiunea sa nu este interesată în jocurile pe care le face Partidul Comuniștilor, menționând exemplul Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD, al lui Iurie Roșca) care a căzut în capcana comuniștilor.

”Indiferent ce rol ar putea juca PCRM, pentru că a mai jucat între anii 2005 și 2009, pe noi nu ne interesează jocurile. Noi suntem chiar mai mult decât ușor trecuți prin asemenea experiențe. De exemplu, 4 aprilie 2005, când PPCD și-a semnat sentința”, a mai declarat Dorin Chirtoacă.

Guvernul condus de Valeriu Streleț a fost demis joia trecută, în urma unei moțiuni de cenzură inițiate de socialiști și de comuniști și susținute de Partidul Democrat (PD), formațiune la putere împreună cu Partidul Liberal și Partidul Liberal Democrat (PLDM), într-un moment în care tensiunile din alianța proeuropeană fuseseră amplificate de arestarea fostului premier liberal-democrat Vlad Filat.

Partidul Democrat, Partidul Liberal și deputații neafiliați din parlamentul Republicii Moldova au avut la sfârșitul săptămânii trecute prima întrevedere pentru formarea unei noi coaliții de guvernare, întrevedere care a avut loc în absența liberal-democraților.

Fostul premier Valeriu Streleț, care este și președinte interimar al PLDM, a declarat că formațiunea sa nu va participa, deocamdată, la negocierile inițiate de democrați, considerând că PD a comis o crimă politică, votând pentru demisia guvernului pe care l-a condus. ”Odată ce democrații și-au asumat această stare de haos, trebuie să fie pregătiți, așa cum au declarat-o public, pentru orice scenariu, cu sau fără participarea PLDM la formarea alianței”, a afirmat Streleț.