Nicolescu (CNIPMMR): România are nevoie de relansarea procesului investițional; trebuie demarate investițiile de stat

investitori_cut2-22-1România are nevoie de relansarea procesului investițional pentru dezvoltarea economiei, în special a investițiilor de stat, blocate în ultimii doi ani, dar și de măsuri pragmatice în ceea ce privește accelerarea absorbției fondurilor structurale, a declarat marți președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

„Exceptând primul semestru din acest an, investițiile din România au scăzut, atât interne cât și externe, atât private, cât și publice. Toți care știu puțină economie înțeleg că, pe parcursul a cinci ani când scad investițiile, în perioada următoare vor fi probleme de resurse, vor fi probleme de active, probleme de performanțe economice. De aceea considerăm că, în perioada imediat următoare, se impun mai multe măsuri în această direcție, printre care modificarea plafoanelor privind ajutoarele de stat pentru firme”, a menționat Ovidiu Nicolescu.

Potrivit acestuia, în prezent, doar firmelor mari, foarte mari, și eventual unele firme mijlocii se încadrează în plafoanele privind ajutorul de stat, în condițiile în care 99% din firmele din România sunt firme mici și microîntreprinderi.

„Considerăm că este foarte important să se dea drumul în continuare la investițiile de stat. În ultimii doi ani, o mare problemă a fost că investițiile de la bugetul de stat au fost practic blocate. Ele s-au redus de mai multe ori. Nu se poate dezvolta o economie, nu se poate dezvolta infrastructura, fără investiții de la sectorul de stat. Este necesar să se adopte măsuri pragmatice pentru accelerarea absorbției fondurilor structurale. Chiar în momentul de față ne confruntăm cu un blocaj. Sunt peste două milioane de euro care trebuie primite de către cei care au operaționalizat fonduri, au depus activități, sunt documente aprobate, dar nu sunt resurse”, a mai spus președintele CNIPMMR.