Vicepremierul în exerciţiu, Victor Osipov, a avut o întrevedere cu Ambasadoarea Finlandei

Viceprim-ministrul în exerciţiu, Victor Osipov, a avut o întrevedere cu Ambasadoarea Finlandei în Republica Moldova, cu sediul la Bucureşti, Paivi Pohjanheimo, informează MOLDPRES cu referire la Biroul pentru reintegrare.În debutul întrevederii, Victor Osipov a salutat acreditarea recentă a dnei Paivi Pohjanheimo, în calitate de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Finlanda în R. Moldova şi a exprimat recunoştinţă Guvernului Finlandei pentru susţinerea acordată ţării noastre în cadrul instituţiilor europene, dar şi pe dimensiunea bilaterală, în vederea continuării reformelor și implementarii obiectivelor în raport cu Uniunea Europeană.Vicepremierul a reiterat angajamentul plenar al Republicii Moldova pentru implementarea agendei de reforme în vederea alinierii la standardele europene.Oficialii au făcut un schimb de opinii privind stadiul actual al relaţiilor moldo-finlandeze şi perspectivele cooperării bilaterale.
Un subiect aparte al dialogului l-a constituit problematica reglementării transnistrene. Vicepremierul pentru reintegrare a menţionat scopul final al Republicii Moldova de a identifica o soluţie viabilă în problema conflictului transnistrean, pe principii exclusiv paşnice, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova.În context, Victor Osipov a relatat despre derularea dialogului cu structurile de la Tiraspol, perspectivele pe termen scurt şi mediu, măsurile de consolidare a încrederii între populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului, promovate de Guvernul Republicii Moldova.
Referindu-se la agenda de lucru a părţilor, vicepremierul a menţionat rezultatele conferinţei bavareze, pregătirile pentru reuniunea ministerială de la Belgrad şi importanţa continuării negocierilor în formatul ”5+2”, fără precondiţii.
În finalul întrevederii, Paivi Pohjanheimo a mulţumit pentru dialogul consistent şi a asigurat că Finlanda susţine cursul european al statului nostru şi va continua să acorde asistenţa necesară în realizarea acestui deziderat.