Victor Osipov a participat la Reuniunea organizată la Chişinău cu participarea Ambasadorilor Republicii Franceze, acreditaţi în ţările din regiune

Victor OsipovViceprim-ministrul în exerciţiu, Victor Osipov, a participat la Reuniunea Ambasadorilor Republicii Franceze, acreditaţi în ţările din regiune, Federaţia Rusă, Belarus, Ucraina, ţările caucaziene, precum şi Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan, informează MOLDPRES cu referire la Biroul pentru reintegrare.Evenimentul a fost organizat la Chişinău, de Ambasada Franţei în Republica Moldova. La şedinţă a participat, de asemenea, Ambasadorul Michael Scanlan, Șeful Misiunii OSCE în Moldova.
Diplomaţii francezi au avut scopul de a se documenta asupra situaţiei politice şi economice din Republica Moldova, inclusiv din raioanele de est ale ţării şi de a aborda în cadrul unui dialog comun, subiecte ce vizează securitatea regională şi internaţională.
Cu acest prilej, vicepremierul a salutat prezenţa numeroasă la Chişinău, a Reprezentanţilor Diplomaţiei franceze şi a prezentat o amplă relatare despre procesul de reintegrare a ţării, urmare a conflictului transnistrean. Respectiv, au fost menţionate eforturile Republicii Moldova orientate spre identificarea unei soluţii politice comprehensive, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării, care să prevadă un statut juridic special pentru regiunea transnistreană.
Vicepremierul a asigurat că, Guvernul continuă să promoveze o politică orientată spre construirea încrederii între populaţia de pe ambele maluri ale rîului Nistru, promovînd dialogul cu Tiraspolul la toate nivelele existente şi creînd condiţii necesare pentru dezvoltarea socio-economică a localităţilor de pe malul stîng, cu respectarea în regiune, a drepturilor şi libertăţilor omului.
În context, au fost specificate ultimele evoluţii ale dialogului bilateral. Victor Osipov a evidenţiat importanţa pe care o atribuie autorităţile statului continuării negocierilor în cadrul formatului de negocieri „5+2″ şi menţinerii tuturor platformelor de dialog între Chişinău şi Tiraspol. De asemenea, vicepremierul Osipov a apreciat rolul important al OSCE şi al partenerilor internaţionali în procesul de reintegrare a Republicii Moldova.
Un discurs cu aceeaşi tematică, a ţinut şi Ambasadorul Michael Scanlan, Șeful Misiunii OSCE în Moldova.
A urmat o sesiune de întrebări şi răspunsuri.
În încheiere, vicepremierul a exprimat, încă o dată, condoleanţe poporului francez în legătură cu actele de terorism produse recent la Paris, asigurînd că Republica Moldova condamnă terorismul şi întreprinde toate acţiunile ce se impun pentru a-l combate cu fermitate.