Trombofiliile, un grup de afectiuni care pot pune probleme in sarcina

Din ce în ce mai multe femei însărcinate sunt diagnosticate cu trombofilii, un grup de afecţiuni caracterizate prin anomalii ale coagulării sângelui ce pot afecta sarcina în primul sau în ultimul trimestru.

Trombofiliile sunt un grup de afecţiuni ale sângelui, care sunt grupate sub această denumire generică – trombofilii. Sunt un grup de afecţiuni relativ recent grupate sub această denumire şi intens studiate în prezent. Sunt insuficient cunoscute şi ghidurile sunt încă la început în ceea ce priveşte recomandările pe parcursul sarcinii. Este clar că acest grup de trombofilii predispun la modificări ale coagulării sângelui, ceea ce poate duce la întreruperea brutală a oxigenării sau a alimentării cu sânge a copilului în timpul vieţii intrauterine. Acest lucru se poate face în primul trimestru de sarcină, dar mai frecvent în ultimul trimestru de sarcină. Aceste trombofilii pot să fie dobândite sau transmise genetic şi de aceea în anamneza care i se face pacientei înainte de a rămâne gravidă se ia în considerare şi istoricul familial al acesteia, putând fi anumite afecţiuni ale părinţilor sau ale bunicilor care să atragă atenţia că pacienta are un risc mai mare de trombofilie”, a explicat pentru www.sănătateatv.ro dr. Dr. Cătălin Petru Haiduc, medic primar Obstetrică-Ginecologie.

Punerea unui diagnostic corect se poate realiza în urma efectuării unor investigaţii specifice. Din cauza costurilor crescute, astfel de investigaţii sunt recomandate în general femeilor care au un istoric care ar putea să stârnească suspiciune în ceea ce priveşte existenţa unor anomalii la nivelul coagulării sângelui.

„Aceste analize nu pot fi făcute de oricine. Casa de Asigurări nu susţine acest lucru şi nu e vorba numai de Casa de Asigurări din România, cât de marea majoritate a caselor de asigurări. Pacientele care trebuie să facă aceste analize sunt paciente care au fie un istoric familial de afecţiuni ale coagulării, fie ele au un trecut care este sugestiv pentru aşa ceva. (…) Pacientele cu istoric pozitiv sunt pacientele în primul rând care au sarcini oprite în evoluţie în antecedente. În mod obişnuit se consideră o sarcină oprită în evoluţie la o vârstă avansată sau două sarcini oprite în evoluţie în primul trimestru necesită investigaţii pentru trombofilii. De asemenea, pacientele care au un istoric de tromboză venoasă, care au varice şi modificări ale circulaţiei importante sunt predispuse la acest tip de anomalii, care au în familie părinţi sau bunici care au făcut infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale la o vârstă relativ tânără, sub 55 de ani, necesită investigaţii pentru trombofilii”, a mai adăugat dr. Cătălin Petru Haiduc, medic primar Obstetrică-Ginecologie.

Cum apar varicele?

Inima pompeaza sange bogat oxigenat si incarcat cu nutrienti in intreg organismul, prin intermediul arterelor. Pe de alta parte venele sunt cele care asigura transportul sangelui care a descarcat oxigenul si nutrientii la tesuturi inapoi catre inima, urmand a fi reoxigenat in plamani dupa detoxifierea lui in ficat.Propulsorul sangelui venos din jumatatea inferioara a corpului este reprezentat de contractia musculara care impinge sangele in vene impotriva gravitatiei. Iata de ce venele sunt prevazute cu valve unidirectionale care sa impiedice refluxul sangelui asa incat acesta sa poata fi impins in sus de pompa musculara.Varicele apar cand valvele devin nefunctionale, ele nu mai pot impiedica scurgerea inapoi a sangelui care este pompat cu greutate in sus si ramane mai degraba blocat in venele superficiale, cum sunt cele de la nivelul membrelor inferioare, determinand umflarea acestora si un intreg cortegiu simptomatologic mergand pana la complicatii foarte grave.Cauzele incriminate in aparitia insuficientei venoase si aparitia de varice sunt, pe langa cele ereditare, familiale, legate de mostenirea unui tesut elastic mai putin elastic in peretii venelor, statul prelungit in picioare, sarcinile multiple si bineinteles obezitatea.Activitatea profesionala a medicului flebolog consta in tratarea bolii venoase superficiale, mai ales a membrelor inferioare. Afectiunile cel mai des tratate includ varicele si telangiectaziile. Alte afectiuni tratate de flebologi includ tromboza venoasa profunda, tromboflebita superficiala, ulcerele varicoase si malformatiile venoase.