Primul Festival al Luminilor la Londra

Londra a fost iluminată joi seara pentru primul festival al luminilor, ‘Lumiere London’, care va fi ‘pus în scenă’ în diferite locații ale capitalei britanice prin 30 de instalații speciale, scrie The Independent în ediția online. În fiecare seară din 14 până în 17 ianuarie între orele 06.30 p.m. și 10.30 p.m., londonezii vor putea admira spectaculoase jocuri de lumini, culori și sunet în numeroase zone emblematice ale capitalei britanice precum Mayfair, King’s Cross, Oxford Circus, Piccadilly, Trafalgar Square și Westminster. Festivalul este este organizat de asociația de caritate specializată în artă Artichoke, care a realizat pentru prima dată un astfel de eveniment în 2009 la Durham (nord-estul Angliei), unde sărbătoarea se desfășoară o dată la doi ani. Festivalul are o secțiune specială în cadrul aplicației mobile a ghidului orașului Londra, iar toate detaliile pot fi aflate de pe portalul dedicat evenimentului — http://www.visitlondon.com/lumiere. Portughezii de la Ocubo, renumiți în întreaga lume pentru spectacolele lor 3D, pun în scenă ‘Circus of Light’ pe fațada Granary Building. ‘Aquarium’ este propunerea artiștilor Benedetto Bufalino și Benoit Deseille care transformă o cabină telefonică într-un superb acvariu, totul fiind realizat doar prin jocuri de lumini.

Artista Deepa Mann-Kler, originară din Nottingham, pune în ‘scenă’ în Trafalgar Square colecția ‘Neon Dogs’, un grup de 12 câini colorați care par a fi realizați din baloane colorate împletite ale copiilor.

‘Elephantastic’ aduce în centrul Londrei o proiecție de sunet și lumini a unui elefant uriaș care pare că își face loc prin Regent Street. Francezii de la TILT aduc în Leicester Square ‘Garden of Light’, structuri de tot felul, realizate din materiale reciclabile, care sunt luminate și transmit senzația unei grădini uriașe. În Piccadilly Area vor pluti ‘Lumineoles’, pești înaripați giganți realizați cu ajutorul unor lumini de tip led. La intersecția Oxford Street cu Regent Street artista americană Janet Echelman propune ‘1.8 London’ — o sculptură 3D ieșită din comună, realizată cu ajutorul unor tehnologii folosite de NASA, care oferă posibilitatea celor prezenți să interacționeze cu această lucrare prin intermediul unei aplicații mobile. Janet Echelman este recunoscută la nivel mondial pentru spectacolele susținute, printre alte locații, la Madrid, Amsterdam, Singapore.
Freamătul cotidian nevăzut al Londrei este expus prin ‘bynaryWaves’, în apropierea canalului Regent fiind dispuse succesiv 40 de panouri iluminate în alb și roșu, fiecare panou având o înălțime de trei metri. În King’s Cross, spectacolul ‘Dresses’ al artistului francezo-coreean Tae gon Kim înfățișează mai multe rochii ‘înghețate’, care însă își schimbă culoarea, folosind pentru acest proiect fibră optică luminată cu leduri. ‘Sanctuary’, ‘Brothers &Sisters’, ‘The Travellers’, ‘The Light of The Spirit’, ‘Lightbenches’, ‘Plastic Islands’ sau ‘Platonic Spin’ sunt alte câteva proiecte extraordinare ale ‘Lumiere London’ 2016, care este considerat de organizatori cel mai important festival cultural al anului în capitala britanică. Sunt oferite de asemenea o serie de premii pentru vizitatori. Potrivit AFP, sunt așteptați un milion de vizitatori în cele patru zile de festival, conceput pentru a atrage oameni la Londra în weekendul cel mai calm din an. Organizatorii s-au inspirat din celebra sărbătoare a luminilor de la Lyon, în mod excepțional anulată în 2015 după atentatele din Paris.