Senatorul Moga propune un grup de lucru care să asigure o legislație pentru libertatea presei

Senatorul PSD Nicolae Moga a propus, miercuri, în plenul Camerei superioare, constituirea unui grup de lucru care să evalueze legislația existentă, dar și necesarul reglementativ pentru a se asigura libertatea deplină a presei, prevenirea atacurilor împotriva jurnaliștilor și eliminarea amenințărilor la adresa libertății presei. „Este cazul să acordăm atenția cuvenită jurnaliștilor onești din presă. Și fac o exemplificare concretă, referindu-mă la cei acreditați la Senat. Pentru informația corectă, transmisă în timp real, jurnaliștii își petrec 10-12 ore stând în picioare, cu un suc sau 2-3 cafele. Nu-și permit să piardă timpul la masă pentru a nu pierde știrea. Cu aparatura greoaie târând-o după ei, pentru că redacțiile nu au fonduri de investiții pentru tehnică nouă. Ei sunt o echipă — a celor acreditați la Senat—, indiferent de canalul media. Nu se ceartă, nu au divergențe, ci transmit știrea fără nicio constrângere. Comportamentul lor ne poate folosi ca model. Prin conlucrare se pot realiza reglementări moderne, în spiritul apărării valorilor democratice ale unui stat de drept”, a argumentat senatorul Moga.

Senatorul și-a exprimat îngrijorarea că, după ultimele evenimente, libertatea de expresie și de opinie prin mass-media devin tot mai restrânse.

„Recunoașterea dreptului jurnalistului de a exprima opinii fără a fi îngrădit de vreo autoritate politică, administrativă, economică sau juridică este o valoare inviolabilă și nu suportă ingerințe în câmpul competențelor sale profesionale. În prezent asistăm la fenomene dramatice care impun o analiză detaliată și măsuri urgente”, a adăugat Nicolae Moga. El a semnalat că presa scrisă este pe cale de dispariție, fapt ce afectează predominant populația din mediul rural, în special de vârsta a treia, iar publicul urban tânăr pare să se fi îndreptat masiv spre surse alternative de informare, cum ar fi mediile online sau social media. „Televiziunea publică, plătită din banii contribuabilului român, se află în imposibilitatea de plată a angajaților, dar și de preluare a transmisiilor internaționale de interes: finala la tenis, meciuri importante de handbal, fotbal etc. Decizia de evacuare a celor 5 posturi ale trustului Intact va produce o întrerupere a emisiei acestora, dacă va fi pusă în aplicare în termen restrictiv. ‘Insolvența’ atribuită celorlalte posturi — Realitatea, B1, RTV și alte surse media — ne duc cu gândul la dorința unora de a exista un post unic sau niciunul”, a spus senatorul PSD.