Transnistria se teme de NATO

 

Autoritățile separatiste de la Tiraspol sunt nemulțumite de vizita în Moldova a șefului Comandamentului European al Forțelor Armate ale SUA Philip M. Breedlove, transmite www.novostipmr.com.Potrivit așa-numitului ministru al afacerilor externe Vitalii Ignatiev, aceasta reprezintă o demonstrare a influienței politice, militare și ideologice ale SUA și NATO asupra Republicii Moldova, care de facto, a refuzat neutralitatea sa constituțională, devenind în ultimii ani ”un satelit și destinatar al ajutorului politico-militar american”.
”Neutralitatea moldovenească de mult timp a devenit o ficțiune absolută. Realitatea este următoarea – militarii moldoveni participă la misiuni de pacificare NATO în Kosovo, în Moldova se organizează zile NATO, este deschis și funcționează Centrul de informare Alianței Nord-Atlantice. Anul trecut în apropierea Zonei de securitate, cu participarea trupelor americane și române, s-au desfășurat exerciții militare neautorizate. Demnitarii din RM, în special din Ministerul apărării, promovează în mod activ cooperarea Moldovei și NATO”, a spus oficialul regimului separatist.
Totodată, acesta consideră că Transnistria rămâne principalul aliat a Federației Ruse din regiune, și că doar cu ajutorul Rusiei va fi posibil ”de contracarat eficient extinderea influienței SUA în Europa de Est”.Amintim, că generalul Philip M. Breedlove a aterizat pe 23 martie la Chișinău, pentru o vizită oficială de doua zile. Acesta urmează să aibă întrevederi cu ministrul Apărării, Anatol Șalaru, și  președintele Nicolae Timofti.