Termenul până la care Sebastian Ghiță poate depune cauțiunea de 13 milioane de euro, prelungit

 

Termenul până la care deputatul Sebastian Ghiță poate depune cauțiunea stabilită de procurori la suma de 13 milioane de euro a fost prelungit cu câteva zile, au declarat, miercuri, surse pentru AGERPRES. Termenul de depunere a cauțiunii, care expira miercuri, a fost prelungit până luni, potrivit surselor.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) judecă, miercuri, plângerea deputatului Sebastian Ghiță împotriva măsurii controlului judiciar și cauțiunii de 13 milioane de euro instituite de DNA Ploiești în dosarul în care este acuzat de luare de mită, șantaj și cumpărare de influență.

Procurorii au dispus control judiciar pe cauțiune în cazul lui Sebastian Ghiță, după ce Camera Deputaților a respins cererea DNA de reținere și arestare preventivă a acestuia.

Una dintre obligațiile impuse lui Ghiță prin măsura controlului judiciar este aceea de a nu face declarații publice în mass-media referitoare la obiectul cauzei, la ceilalți coinculpați din dosar, precum și la martorii audiați în cauză.

În legătură cu această obligație, există suspiciunea că Sebastian Ghiță ar fi încălcat-o, el fiind prezent, marți, într-o emisiune televizată, unde ar fi făcut afirmații referitoare la cauza în care este cercetat.

În acest context, procurorii ar urma să solicite înregistrarea emisiunii pentru a stabili dacă deputatul a încălcat obligațiile impuse de procurori, au spus sursele citate.

Deputatul este urmărit penal în acest dosar pentru două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații; două infracțiuni de dare de mită; șantaj; cumpărare de influență și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În același dosar mai sunt cercetați penal procurorii Liviu Tudose și Aurelian Mihăilă, fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, și fostul șef al DGA Prahova Constantin Ispas. Aceștia sunt acuzați că au permis accesul deputatului la informații dintr-un dosar care nu erau destinate publicității, scopul constând în zădărnicirea unei anchete penale, dar și în protejarea intereselor unor persoane și firme cercetate în cauza respectivă.