Un nou studiu respinge posibilitatea ca virusul ZIKA să ajungă la făt prin placentă

 

Un nou studiu publicat marți de revista Cell Host&Microbe respinge posibilitatea ca virusul Zika să ajungă la fătul în dezvoltare prin celulele externe ale placentei, sau trofoblast, una din principalele ipoteze avute până acum în vedere, relatează EFE. O echipă de cercetători de la Universitatea din Pittsburgh (Pennsylvania, SUA) a studiat comportamentul virusului într-un trofoblast uman dezvoltat în laborator și a verificat că, spre deosebire de cele susținute până acum, acesta nu a fost infectat de Zika.

Trofoblastul este un grup de celule care furnizează nutrienți embrionului, care se dezvoltă ca parte importantă a placentei și a fost considerat unul din principalii suspecți în a permite ca infecția Zika să treacă de la mamă la fătul în dezvoltare.

„Trofoblastul se află în prima linie a apărării a fătului împotriva oricărei infecții din sângele mamei, astfel încât ne putem aștepta ca aceste celule să aibă o anumită rezistență la infecțiile virale”, a declarat Yoel Sadovsky, unul din autorii studiului.

„Luând ca bază modelul nostru, se pare că trofoblastul are capacitatea inerentă de a rezista la proliferarea virusului Zika, deși nu eliminăm alte căi prin care virusul ar putea accede în cavitatea fetală”, a precizat cercetătorul.

Izbucnirea focarului Zika pe continentul sud-american, un virus nou pe continent, este înconjurat de întrebări la care oamenii de știință trebuie să răspundă contracronometru față de ceea ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră o urgență globală.

Răspândirea sa rapidă și bolile asociate virusului obligă organismele și agențiile medicale să-și recunoască limitele în fața acestui virus descoperit prima dată, în 1947, în pădurea Zika din Uganda.