Bogdan Hossu: E greu de înțeles că ordonanța privind salariile bugetarilor se aplică din august

 

Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a afirmat că este „greu de înțeles” de ce Guvernul intenționează să aplice ordonanța privind salariile bugetarilor din luna august, pentru că, în opinia sa, prin creșterea salariului minim pe economie de la 1 mai vor apărea noi suprapuneri ale claselor de salarizare.

„Ordonanța despre care se discută și pe care nu o avem — vreau să fie foarte clar — bănuiesc că va face corecțiile de disfuncționalități la legea 284 a sistemului de salarizare unitară. Din prezentările făcute de purtătorul de cuvânt al Guvernului, am impresia că una dintre disfuncționalități, adică suprapunerea primelor clase de salarizare, va fi corectată parțial, în sensul că se va acorda o anumită diferență între două clase succesive. Nu știu dacă celelalte disfuncționalități vor fi corectate sau sunt corectate în acest act normativ. (…) Restul, că se aplică de la 1 august, este greu de înțeles pentru că practic de la 1 mai va crește salariul minim pe economie la 1.250 de lei, deci de la 26 de clase suprapuse astăzi vor ajunge pe la 30 de clase suprapuse, ceea ce va crea evident disfuncționalități în sistem și oricum, conform legislației în vigoare, Guvernul, ordonatorii de credit în principal vor trebui, pentru salariații din sectorul bugetar aflați sub noul salariu minim, să facă creșterile respective”, a explicat liderul sindical.

Bugetarii cu salarii mici ar putea beneficia de la 1 august, cu plata la 1 septembrie, de majorări salariale de până la 20%, potrivit unui proiect de ordonanță discutat în ședința de miercuri a Guvernului și care va fi adoptat săptămâna viitoare.