Tineri din R. Moldova au obţinut granturi din partea UE pentru crearea propriilor afaceri

Un număr de 30 de tineri de pe ambele maluri ale rîului Nistru au obținut joi granturi europene în valoare de pînă la 13.500 de euro pentru a crea propriile afaceri, informează MOLDPRES.

Granturile au fost oferite prin intermediul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de  Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

„Pentru UE este o prioritate să sprijine tinerii activi de pe ambele maluri ale Nistrului, care au avut curajul să înceapă propria afacere. Sînt foarte bucuros să văd acești antreprenori, care prin afacerile lor vor contribui la o cooperare mai strînsă și consolidare a încrederii de-a lungul Nistrului”, a susţinut șeful Delegației UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola.

Beneficiarii au fost selectați în cadrul unei competiții. Printre domeniile în care tinerii au ales să facă afaceri se numără acordarea serviciilor stomatologice, testarea și reparația autovehiculelor, creșterea prepelițelor, cultivarea pomușoarelor și a legumelor. Toate aceste afaceri vor crea 160 de locuri de muncă.

„Proiectul de susținere a tinerilor antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului este la a doua etapă și deja acum putem vorbi despre succese – 40 de tineri s-au lansat în afaceri în 2014, au fost create peste 200 de locuri de muncă, proiectele din acest an sînt la fel de promițătoare și pot oferi noi oportunități în localitățile de pe ambele maluri”, a menționat reprezentantul permanent adjunct al PNUD Moldova, Narine Sahakyan.

Proiectul ”Crearea oportunităților de angajare prin abilitarea în afaceri a tinerilor de pe ambele maluri ale Nistrului” este realizat în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, în parteneriat cu Business Consulting Institute și Camera de Comerț și Industrie din Tiraspol. El are un buget de 10 milioane de euro, acordate de Uniunea Europeană.