Amplă caravană culturală dedicată românilor din Sudul Basarabiei (Ucraina), organizată de ICR

O amplă caravană culturală dedicată românilor din Sudul Basarabiei (Ucraina) se va derula în perioada 16-22 aprilie, în organizarea Institutului Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Granițelor și Limba Română, în parteneriat cu Asociația Național-Culturală a Românilor din regiunea Odesa ‘Basarabia”. Potrivit informațiilor postate pe site-ul ICR, la cea de-a cincea ediție a Caravanei teatrului și folclorului românesc la românii din Sudul Basarabiei (Regiunea Odesa, Ucraina) trupa Teatrului ‘Bogdan Petriceicu-Hașdeu” din Cahul (Republica Moldova) va susține șase reprezentații cu spectacolul ‘Suflet pentru o păpușă”.

Sursa citată menționează că atragerea celor mici către teatru ajută la dezvoltarea abilităților de comunicare în limba maternă, în condițiile lipsei unor instrumente permanente de studiu a limbii române în școli.

‘Atragerea copiilor spre această formă de manifestare artistică — teatrul — este directă, iar dezvoltarea abilităților de comunicare în limba maternă și apropierea de limba română, la vârsta la care jocul este încă cel mai la îndemână mijloc de comunicare, se realizează în mod natural. Teatrul reprezintă instrumentul cel mai atractiv pentru copii, care astfel participă mai intens la actul artistic și intră în contact direct cu limba română, fără vreun efort deosebit, descătușându-și imaginația și energia. Farmecul costumelor, muzicalitatea spectacolului, personajele colorate cuceresc repede atenția copiilor, sporindu-le motivația de a participa activ în timpul spectacolului și, astfel, de a face exerciții de limbă română, în condițiile lipsei unor instrumente permanente de studiu a limbii materne în școli’, se precizează pe site-ul ICR.

Conform tradiției, caravana din acest an va cuprinde și spectacole de muzică și dans popular românesc susținute de Ansamblul ‘Dor Basarabean” din Erdek-Burnu (Utkonosovka) — raionul Ismail, ‘unicul ansamblu promotor al valorilor autohtone ale culturii tradiționale românești din Basarabia Istorică și care poartă la brâu tricolorul românesc’.

Proiectul cultural se va derula în șase localități, printre acestea numărându-se și unele care nu au fost incluse în turneele teatrale din anii anteriori.

La primele trei ediții ale acestui proiect, desfășurate între anii 2010-2015, peste 6000 de spectatori — copii, tineri și adulți, au avut ocazia să urmărească spectacole de marionete și concerte de muzică și dansuri populare românești, susținute în cea mai mare parte a localităților din Regiunea Odesa unde locuiesc români.

Sursa citată mai arată că, potrivit estimărilor organizațiilor culturale românești, numărul românilor din Ucraina este de peste 400.000, reprezentând ca mărime a doua comunitate etnică după cea rusă.

‘Principalele comunități de români sunt în regiunile Cernăuți (nordul Bucovinei, nordul Basarabiei și ținutul Herța), Odesa (sudul Basarabiei și Transnistria) și Transcarpatia (Maramureșul de Nord). În regiunea Odesa din Ucraina (Sudul Basarabiei), spre deosebire de Bucovina de nord, situația școlilor românești este mai dificilă ca urmare a faptului că românii din această regiune au fost recenzați sub denumirea de ‘moldoveni”, încurajându-se sistematic, și în acest spațiu, falsa idee de ‘limbă moldoveneasc㔑, se precizează pe site-ul ICR.