Rada Supremă a Ucrainei a aprobat demisia premierului Iațeniuk și candidatura lui Groisman

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral ucrainean) a aprobat joi demisia premierului ucrainean Arseni Iațeniuk și candidatura noului prim-ministru, Volodimir Groisman, cu o majoritate de 257 de voturi dintr-un necesar de 226, relatează Reuters, AFP, Unian și Interfax. Numirea în postul de premier a lui Volodimir Groisman, un apropiat al președintelui Petro Poroșenko, deschide calea pentru un nou guvern, într-o încercare de a se pune capăt crizei politice în Ucraina și de deblocare a ajutorului occidental pentru această țară, afectată de un conflict armat și de criză economică.

‘Vă voi arăta ce înseamnă să conduci cu adevărat o țară’, a promis Groisman, înainte de votarea candidaturii sale la funcția de premier. ‘Cred că astăzi este foarte important să restabilim încrederea cetățenilor ucraineni în autorități. Dar vreau să subliniez că fiecare dintre noi trebuie să fie pe deplin responsabil de aceasta’, a mai spus Groisman, care îi succede în funcție prooccidentalului Iațeniuk, dar care a fost criticat pentru lentoarea reformelor și scandaluri de corupție.

Înainte de vot, Groisman (38 de ani), care devine astfel cel mai tânăr premier din istoria Ucrainei, a promis să ‘accelereze reformele europene’ și lupta împotriva corupției, pe care le-a menționat printre principalele ‘amenințări’ pentru această fostă republică sovietică.

‘Jur că acest guvern nu va arăta niciun fel de toleranță față de corupție’, a lansat el. ‘Jur să servesc poporul ucrainean, astfel încât nici vouă, nici poporului, nici președintelui să nu le fie rușine de munca mea’, a declarat el în fața deputaților.

Cu puțin timp înainte de vot, președintele Poroșenko a dat asigurări că noul cabinet va continua politica ‘integrării europene’.

El a subliniat, de asemenea, necesitatea ca noul guvern să obțină reluarea ajutorului financiar din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), crucial pentru țară, care a fost suspendat de mai mult timp, în parte din cauza crizei politice, în condițiile în care activitatea guvernului fusese de facto blocată după o moțiune de cenzură eșuată în luna februarie.

‘Trebuie să trecem de la strategia de supraviețuire, absolut justificată în anii 2014-2015, la strategia de creștere accelerată’, a spus președintele Ucrainei.

Noul președinte al parlamentului ar urma să devină Andrii Parubii, liderul Frontului Popular, conform deciziei luate cu o zi în urmă de coaliția majoritară din parlament.