Toate operele literare de și despre Garcia Marquez, pe o singură pagină de internet: „La Gaboteca”

Toate edițiile operelor lui Gabriel Garcia Marquez, precum și cărțile și lucrările consacrate laureatului Premiului Nobel pentru Literatură vor putea fi accesate prin intermediul unei pagini web denumite ‘La Gaboteca’, cu trimitere la cel alintat Gabo, conform AFP.
Acest uriaș catalog virtual a fost prezentat joi seară de Biblioteca Națională de la Bogota, cu ocazia apropierii datei de 17 aprilie, când se împlinesc doi ani de la moartea celebrului scriitor. Catalogul este împărțit în patru categorii: operele lui Garcia Marquez, traducerile lor, cărțile publicate despre marele scriitor și universul său de creație, precum și un capitol despre viața și călătoriile lui Gabo.

„La Gaboteca” este accesibilă online de pe site-ul Bibliotecii Naționale din Bogota (www.bibliotecanacional.gov.co/lagaboteca), aceasta fiind „prima inițiativă de ordonare și prezentare online a imensului corpus bibliografic al lui Gabriel Garcia Marquez, atât pentru experți cât și pentru cititorul neofit”.

„Tot ce se va mai publica despre Gabo va avea un loc în La Gaboteca”, a precizat Consuelo Gaitan, directoarea bibliotecii, adăugând că instituția pe care o reprezintă a primit o serie de donații după moartea scriitorului, printre care medalia și diploma Nobel obținute de scriitor, oferite de văduva sa, Mercedes Barcha.

Operele lui Gabo sunt împărțite la rândul lor în 10 categorii (roman, povestiri, jurnalism, cinema, memorii, poezie, teatru, prefațe, discurs și eseuri, interviuri și dialoguri).

Consuelo Gaitan a mai precizat că această pagină de internet conține „peste 1.500 de documente” dintre care „600 de cărți și traducerile lor în 36 de limbi”.