Kelemen Hunor: Legal, nu există nicio interdicție pentru o nouă candidatură a primarului Antal Arpad

 

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică, la Sfântu Gheorghe, că, din punct de vedere legal, nu există nicio interdicție care l-ar putea împiedica pe primarul Antal Arpad, aflat sub control judiciar, să candideze pentru un nou mandat. ”Eu încă sunt optimist. Situația domnului primar Antal, din punct de vedere juridic, nu l-ar împiedica să candideze și, oricum, decizia procurorilor (…) deja a fost contestată, încă nu știm care este decizia judecătorilor. În orice caz, eu aș dori ca domnul primar să meargă mai departe, fiindcă din punct de vedere legal nu există nicio interdicție și așa cum am văzut și susținerea celor din oraș e extrem de puternică și foarte substanțială. Eu sunt convins că, dacă el nu iese din casă până în 5 iunie, tot cu 90% va fi ales în acest oraș și orașul ar merita să fie condus în continuare de acest primar, fiindcă se vede ce s-a întâmplat în opt ani, se vede exact de unde a plecat și unde a ajuns”, a spus Kelemen Hunor.

Primarul Antal Arpad a declarat duminică pentru AGERPRES că i-au fost prelungite vineri controlul judiciar cu încă 60 de zile, precum și interdicția de a-și exercita funcția în această perioadă, decizie pe care a contestat-o.

”Am sperat din tot sufletul ca această interdicție să nu fie prelungită. Practic, în cele 60 de zile, nu am fost niciodată chemat și audiat de DNA, cu excepția zilei de vineri, când mi s-a adus la cunoștință că se prelungește controlul judiciar. (…) Am depus o cerere vineri la Procuratură prin care am solicitat ridicarea interdicției de a-mi exercita mandatul. Sper că voi primi un răspuns favorabil, în cazul în care nu va fi favorabil mă voi adresa Tribunalului București, care, în cursul săptămânii viitoare, va trebui să ia o decizie în acest sens”, a precizat Antal Arpad.

Potrivit acestuia, dacă interdicția nu va fi ridicată este decis să nu mai candideze pentru cel de-al treilea mandat de primar.

”Am spus clar că, chiar dacă din punct de vedere juridic nu este un impediment în ceea ce privește candidatura faptul că mă aflu sub control judiciar sau că sunt în imposibilitatea de a-mi exercita mandatul, nu cred că este corect față de cetățeni să le cer votul în condițiile în care după alegeri, eventual, nu voi putea intra în Primărie să lucrez. Eu cred că după 5 iunie orașul acesta are nevoie de un primar care poate să își exercite mandatul sută la sută și să își depună timpul și energia în slujba cetățenilor. Deci în cazul în care, după răspunsul de la Procuratură și eventual și de la Tribunal, în cazul în care la sfârșitul săptămânii viitoare voi fi în situația în care nu-mi voi putea exercita mandatul în următoarele 60 de zile, atunci nu-mi voi depune candidatura”, a menționat Antal Arpad.

Procurorii DNA au dispus vinerea trecută prelungirea controlului judiciar față de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este cercetat într-un dosar legat de atribuirea unor contracte de modernizare a infrastructurii orașului printr-un credit de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare.

El este acuzat de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, însă el se declară nevinovat. Procurorii au dispus, de asemenea, interdicția de a părăsi țara și de a intra în contact cu angajații Primăriei și ai BERD.