Secretarul general al Francofoniei va sosi în vizită la Chișinău

Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Anatol Vangheli, a primit-o luni pe Chantal Moreno, directorul Biroului regional al Organizaţiei internaţionale a Francofoniei (OIF) pentru Europa Centrală şi de Est. Oaspetele s-a aflat la Chişinău pentru negocierile prealabile pe marginea organizării vizitei în Republica Moldova a Secretarului general al Francofoniei, Mickaelle Jean, preconizată pentru 27 şi 28 mai curent, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

Secretarul general al MAEIE a menţionat importanta pe care o acordă R. Moldova cooperării cu OIF şi cu fiecare dintre statele membre şi observatoare ale organizaţiei. A fost de asemenea evocat faptul că Moldova se pronunţă pentru o mai mare prezenţă a Francofoniei pe plan regional şi pentru sporirea vizibilităţii diversităţii culturale a Francofoniei la noi în ţară. Cu această ocazie Secretarul general a adus la cunoştinţa directoarei Biroului regional despre iniţierea procesului de creare a Grupului Ambasadelor Francofone la Chişinău.

Chantal Moreno a apreciat intenţia ţării noastre de a aprofunda relaţiile cu OIF, a salutat acţiunile întreprinse în vederea consolidării parteneriatului cu Francofonia, promovării limbii franceze şi a adus felicitări cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Francofonia instituţională.

Vizita oficială a Secretarului general al Francofoniei la Chişinău se va înscrie în cadrul turneului planificat în perioada 23-28 mai 2016 în statele membre cu drepturi depline ale OIF – Bulgaria, România şi Republica Moldova, şi are drept scop consolidarea francofoniei în Europa Centrală şi de Est, conferirea unui nou impuls cooperării dintre R. Moldova şi OIF, şi marcarea aniversării a 20-a a aderării la Francofonia instituţională.