Tribunalul București respinge candidatura lui Piedone la funcția de primar; decizia este definitivă

Judecătorii de la Tribunalul București au decis definitiv, marți, că fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone nu mai poate candida pentru un nou mandat.Tribunalul a admis o contestație depusă de avocatul Gheorghe Piperea, în dosarul în care mai mulți supraviețuitori de la Colectiv au contestat candidatura lui Piedone.

Supraviețuitori și rude ale celor decedați la Colectiv au contestat, săptămâna trecută, la Judecătoria Sectorului 4, hotărârea luată de BEC de a-i permite lui Piedone să participe la alegerile locale. Zece dintre aceste contestații au fost respinse însă de judecătorie pe data de 17 aprilie.

Trei dintre supraviețuitori, precum și cunoscutul avocat Gheorghe Piperea, au atacat decizia cu apel, iar Tribunalul București a admis marți doar acțiunea depusă de Piperea, fiind astfel anulată candidatura lui Piedone.

„Respinge ca nefondate apelurile formulate de apelanții contestatori Oprea Mariana, Dobre Victor Adrian și Năstase Cezar Victor. Admite apelul formulat de apelantul contestator Piperea Gheorghe. Schimbă în parte sentința civilă apelată în sensul că admite contestația formulată de contestatorul Piperea Gheorghe împotriva Hotărârii nr. 3 a BEC nr. 4 — sector 4. Respinge candidatura intimatului Popescu Cristian Piedone pentru funcția de primar al Sectorului 4 București. Menține în rest dispozițiile sentinței civile apelate. Definitivă”, se arată în decizia tribunalului.

În timpul procesului din primă instanță, Gheorghe Piperea a declarat că nu sunt îndeplinite cerințele formale ale dosarului privind candidatura lui Piedone prevăzute de Legea nr. 115/2015, deoarece numărul total al alegătorilor din Circumscripția electorală nr. 4, Sector 4, este de 274.190, iar lista de susținători trebuie să cuprindă 2.742 de susținători.

Piperea susținea că lista depusă de Piedone nu îndeplinește condițiile legale, adăugând că, „având în vedere oprobriul public” declanșat împotriva fostului primar, este imposibil ca acesta să fi reușit strângerea semnăturilor necesare, care să respecte condițiile prevăzute de art. 51 din Legea nr. 115/2015, neexistând nicio probă vizuală privind o eventuală campanie de strângere publică de semnături pentru susținerea acestei candidaturi.

În al doilea rând, avocatul le-a spus judecătorilor că există un conflict de interese între Piedone și instituția la care acesta și-a depus candidatura, întrucât Primăria Sector 4 s-a constituit parte civilă în dosarul Colectiv, solicitând daune morale de 100 milioane euro, existând posibilitatea ca, odată ales primar, Piedone să determine renunțarea la acțiunea civilă.

Gheorghe Piperea a făcut referire la caracterul imoral al candidaturii lui Piedone, care reprezintă în opinia publică principalul responsabil pentru tragedia din Clubul Colectiv, iar acceptarea candidaturii acestuia „reprezintă o ofensă adusă cetățenilor indignați, precum și o atingere adusă memoriei victimelor”.