Scriitoarea Alexandra Badea, decorată la Ambasada Franței: Am transportat poveștile celor care nu au o voce în societate

 

Scriitoarea Alexandra Badea, distinsă marți seara la București cu titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și al Literelor, spune că decorația primită reprezintă și o recunoaștere a persoanelor care „nu au o voce în societate” și care sunt inspirația operei sale. Ambasadorul Franței la București, Francois Saint-Paul, i-a spus artistei că ea reprezintă „noua generație de talente, care constituie în prezent viața culturală și cooperarea artistică între Franța și România”.

„Pentru această bogăție artistică, pentru acest parcurs care leagă cu o coerență și cu o voință excepționale talent artistic, scriitură angajată și dragoste de francofonie, pentru toți acești tineri, acest public și acești artiști pe care ați știut să îi atrageți în multiplele dumneavoastră pasiuni cu o energie debordantă (…) vă ofer însemnele de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor”, a declarat, în deschiderea ceremoniei, Francois Saint-Paul.

Alexandra Badea a mărturisit că decorația o face să se simtă ca „într-o nouă familie”.

„Văzând numele celor care au primit, înaintea mea, distincția de Cavaler al Ordinului Artelor și al Literelor, am impresia că am intrat într-o nouă familie”, a spus artista.

Ea a adăugat că momentul prezent este unul în care artiștii trebuie să „lupte”.

„Mă emoționează titlul acestei distincții — ‘cavaler’. Suntem într-un moment în care trebuie să luptăm, iar singurele noastre arme sunt artele și cuvintele și trebuie să păstrăm asta”, a spus Badea.
Artista a adăugat că împarte recunoașterea ce vine odată cu prestigioasa distincție și cu cei care i-au fost inspirație.

„Mă simt mai degrabă ‘cal’ decât cavaler. Am transportat mesajele altora, furia lor, poveștile lor, mesajele oamenilor ale căror voci nu sunt foarte auzite în societate, uitații istoriei, cei care nu au dreptul să vorbească”, a spus Alexandra Badea.

Ea a adăugat că decorația este, într-un fel, o recunoaștere a artiștilor care „fac muncă de teren, care merg în închisori, în cartiere marginale nu pentru a da ceva, ci pentru a cunoaște oamenii, pentru a le cunoaște rănile și pentru a duce poveștile lor, utopiile lor mai departe”.

Născută în 1980 la București, Alexandra Badea s-a stabilit în Franța din 2003. A publicat zece volume în limba franceză, în special piese de teatru și un roman în 2014 — „Zone d’amour prioritaire”. Piesa de teatru „Pulvérisés” a primit, în Franța, Marele premiu pentru Literatură dramatică în anul 2013.

Piesele de teatru ale Alexandrei Badea au fost puse în scenă de regizori francezi cunoscuți precum Frédéric Fisbach, Jonathan Michel, Jacques Nichet și Aurélia Guillet, Matthieu Roy, Cyril Teste sau Anne Théro, pe scenele unor teatre celebre, printre care Teatrul de Comedie din Reims, Teatrul Național din Strasbourg și Teatrul de Comedie de la Saint-Etienne. Piesele sale de teatru au fost traduse în limbile germană, engleză și portugheză. În domeniul cinematografiei, Alexandra Badea a realizat două scurt-metraje: „24 heures” și „Le Monde qui nous perd”.

Ordinul Artelor și Literelor este una dintre principalele distincții ale Republicii Franceze. Este o decorație onorifică având scopul „de a recompensa acele persoane care s-au distins prin creațiile lor în domeniul artistic sau prin contribuția pe care au avut-o în propagarea artelor și literelor în Franța și în lume”. Acest ordin onorific recompensează merite ale artiștilor, scriitorilor, creatorilor și are trei grade — Cavaler, Ofițer și Comandor — care sunt conferite prin decizia ministrului Culturii și Comunicării, după avizul Consiliului Ordinului Artelor și Literelor.