Igor Dodon: SUA au pierdut dublu în Republica Moldova

„În aceste zile, SUA au pierdut dublu în Republica Moldova. Pentru că au acceptat o guvernare detestată de 90% dintre cetățenii țării și pentru că și-au băgat trupele militare în Moldova în ajunul zilei de 9 Mai. Noi nu vom uita această sfidare și încercare de a umili memoria și demnitatea noastră”, notează, într-o postare pe facebook, liderul socialiştilor, Igor Dodon.

După cum relatează TRIBUNA, el afirmă că „acum cu toții avem dovada că ceea ce se întîmplă în Republica Moldova în ultimii ani s-a făcut cu acordul SUA”.

„Capturarea instituțiilor statului, subjugarea sistemului judecătoresc, acapararea mass-media, tensionarea relațiilor sociale și interetnice, tentativele de a ceda neutralitatea țării, corupția la nivel înalt, unionismul agresiv – toate acestea au fost tolerate și acceptate de SUA, numai să aibă la guvernare forțe docile, numai să țină departe de putere partidele patriotice, promoldovenești și stataliste. Statele Unite sînt gata să sacrifice și libertatea și democrația dintr-un stat de dragul conjuncturii geopolitice favorabile lor”, scrie politicianul.

El menţionează că „Moldova poate supraviețui doar fiind neutră, suverană, în prietenie și relații bune cu occidentul (UE și SUA), dar în parteneriat strategic cu Federația Rusă”. „Orice altă abordare va duce la dispariția statului moldovenesc și la sacrificarea în scopuri geopolitice a celor care promovează astfel de scenarii”, mai notează Igor Dodon.