Băsescu, despre întâlnirea lui Klemm cu Zgonea: După părerea mea, ambasadorul SUA a greșit

 

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că ambasadorul SUA, Hans Klemm, a greșit când s-a întâlnit la președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, afirmând că oficialul american ‘s-a transformat într-un soi de lobbyist pentru funcții’.”După părerea mea, ambasadorul Statelor Unite a greșit, așa ceva nu se face. El a uitat că este ambasadorul Statelor Unite și s-a transformat într-un soi de lobbyist pentru funcții. Păi asta în România se cam pedepsește, e trafic de influență. Sigur, la ei e lobby, la noi e trafic de influență și dacă îl descoase puțin Codruța Kovesi s-ar putea să-l cheme la DNA, sigur glumesc”, a spus Băsescu la România TV.

Băsescu a afirmat că trebuie să analizeze ‘ce înseamnă ambasador al Statelor Unite’, după ce Hans Klemm s-a întâlnit cu „un politician de teapa lui Zgonea”.

„Dacă ați observat, după Deveselu s-au întâmplat două lucruri, care mie mi se par importante A fost vizita ambasadorul Klemm la președintele Zgonea și anunțul că premierul Cioloș va face o vizită în Statele Unite. Dacă a ajuns un ambasador al Statelor Unite la figura asta politică… Președintele Camerei e foarte important, dar la un politician de teapa lui Zgonea. Îmi pare rău, trebuie să analizez puțin ce înseamnă ambasador al Statelor Unite”, a afirmat duminică Băsescu.

Băsescu a declarat că s-ar fi bucurat dacă ambasadorul Klemm ar fi vorbit despre stadiul anchetei în dosarul Microsoft.

Traian Băsescu a mai susținut că vizita premierului Cioloș în Statele Unite și nu a președintelui Iohannis denotă „o problemă de încredere”.

„Eu aș fi foarte atent la acest aspect. După mine, e o problemă de încredere: s-a preferat vizita premierului și nu a președintelui. Pe de altă parte, se poate face și o altă socoteală. Etapizat: întâi vizita premierului la vicepreședintele Biden, urmată de vizita președintelui la președintele Obama. Dar fiecare zi care trece, în ceea ce privește întâlnirea cu președintele Obama, este zi care se apropie de alegeri. Președintele Obama este aproape la ieșirea Casei Albe și nu la intrare. (…) Este clar că orice președinte al României are printre obiectivele prioritare o vizită la Washington pentru o întâlnire cu președintele Statelor Unite. Faptul că merge premierul arată că ceva este în neregulă”, a adăugat Băsescu.

Implementarea Parteneriatului strategic, teme politice, modificări la Codul penal și la Codul de procedură penală în baza directivelor europene au fost câteva dintre subiectele aflate pe agenda discuțiilor de vineri dintre președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.