Dragnea: Ministerul Sănătății nu a fost în stare să prezinte studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionaleDragnea: Ministerul Sănătății nu a fost în stare să prezinte studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat joi, la Bacău, că „Ministerul Sănătății nu a fost în stare să prezinte studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale, Cluj Napoca, Iași și Craiova, ale căror proiecte fuseseră avizate pentru realizare în timpul mandatului guvernului anterior”.

„Și în prezent, cu ministru ori fără, se joacă cu vorbele. Ba că le fac cu Banca Mondială, ba că nu le mai fac cu Banca Mondială. Există suficiente studii de fezabilitate pentru tipul ăsta de spitale. Le puteau prelua. Ca urmare Ministerul Dezvoltării Regionale este în prezent blocat pentru că nu primește de la Ministerul Sănătății proiectele celor trei spitale, dar nici strategia în domeniul sănătății. Noi (fosta conducere a Ministerului Dezvoltării Regionale n.red.) le-am lăsat o grămadă de bani pentru declanșarea proiectelor”, a precizat liderul PSD.

Potrivit acestuia, „este nevoie de o resuscitare, de o decizie rapidă în privința proiectelor privind spitalele regionale”.

El și-a exprimat speranța că „o întâlnire a comisarului european Corina Crețu, cu vicepremierul Dîncu cu cei de la Sănătate, cu cine or pune la Sănătate, dacă vor pune pe cineva, va debloca situația acestor obiective de investiții”.

„Poate așa se trezesc, altfel riscăm să pierdem banii”, afirmat liderul PSD.

Liviu Dragnea a făcut aceste declarații în timpul unei vizite efectuate joi după-amiază pe șantierul Secția de Radioterapie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău, în cursul căreia a fost însoțit de președintele Consiliului Județean, Dragoș Benea, și de managerul spitalului, Adrian Popa.

Investiția în valoare de 6 milioane de euro a fost contractată în octombrie 2014, perioadă în care liderul PSD era ministru al Dezvoltării Regionale.

„Mă bucur să constat că activitatea pe acest șantier, unul din cele peste 3.000 deschise în timpul mandatului meu de ministru, se derulează în ritm alert. Bacău avea nevoie de un asemenea centru pentru că sunt locuitori ai zonei care suferă și au nevoie de acest tratament. Un spital județean care este modernizat, ultradotat, suficient de încăpător, dar și adecvat cerințelor actuale ale beneficiarilor are aceeași valoarea medicală ca și un spital regional”, a mai spus Liviu Dragnea.

El și-a exprimat speranța ca eforturile președintelui Consiliului Județean, Dragoș Benea, în susținerea acestei investiții „să fie întregite și de eforturile personalului medical de a se racorda profesional la nivelul dotărilor din ultima perioadă pe care le-a avut Spitalul Județean de Urgență Bacău.

„Secția de Radiologie a SJU Bacău se constituie în cea mai importantă investiție din ultimul din cele trei mandate în funcția de președinte al Consiliului Județean, având și o semnificație aparte, de suflet, pentru că va alina suferința multor băcăuani care nu vor mai fi nevoiți să-și rezolve problemele oncologice luând drumul Iașului ori Clujului. Este un proiect care a stat pe buzele multor administrații, politicieni și directori de spital, dar care s-a concretizat acum, susținut, încă de la început, de Ministerul Dezvoltării Regionale, prin ministrul de la acea vreme, Liviu Dragnea”, a precizat președintele Dragoș Benea.

În urma investițiilor va fi adus în SJU Bacău un accelerator liniar de particule, de ultimă generație, montat alături de un computer de plan tratament.

„Cu ajutorul acestor aparate se pot realiza iradieri de mare precizie fără a afecta țesuturile sănătoase din jurul afecțiunii tumorale, iar tehnica permite prelungirea vieții celui bolnav cu până la 70%. Implementarea acestui proiect în Spitalul Județean Bacău va putea asigura anual un numar de 15.000 de ședinte de iradiere pentru pacienții cu afecțiuni oncologice” , a precizat Adrian Popa, managerul SJ U Bacău. El a mai dat asigurări că respectiva investiție „va fi gata pe 1 august pentru calibrări, iar din noiembrie disponibilă pentru primele tratamente”.