Venezuela: Nicolas Maduro amenință cu înăsprirea stării de excepție

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a amenințat miercuri că va majora gradul stării de excepție pe care a decretat-o, dacă vor avea loc violențe din partea opoziției, la câteva ore după reprimarea unor manifestații de protest, transmite AFP.”Este un recurs de care dispun în calitate de șef al statului dacă Venezuela este scena violențelor în vederea unei lovituri de stat și nu voi ezita să o decretez dacă va fi necesar pentru a lupta în favoarea păcii și securității acestei țări”, a declarat el în cursul unei reuniuni cu simpatizanții săi în estul țării.

La apelul coaliției de opoziție, MUD (Mesa de la Unidad Democratica) — majoritară în parlament—, manifestanții au încercat miercuri fără succes să ocupe sediile autorității electorale din peste 20 de orașe. Ei cer organizarea unui referendum cu scopul de a-l destitui pe șeful statului care dispune în prezent de prerogative extinse în materie de securitate și încearcă să se agațe de putere.

De asemenea, opoziția a lansat un apel populației și armatei la nesupunere civică, după ce Nicolas Maduro a decretat starea de excepție.

La Caracas, 14 stații de metrou au fost închise miercuri dimineață, complicând deplasarea în capitală.

Economia Venezuelei, țară bogată cândva în petrol, este devastată de scăderea prețului la țiței, iar locuitorii săi își concentrează exasperarea pe președintele lor, ales în 2013 pentru un mandat de șase ani.

Experții vorbesc despre riscul ‘exploziei’ acestei țări și al confruntărilor civile, în contextul în care șase venezueleni din zece dezaprobă felul în care președintele Nicolas Maduro administrează țara, conform Institutului Datanalisis.