MAI: Cinci persoane, salvate din situații critice; nu s-au înregistrat victime ale fenomenelor meteorologice

Cinci persoane au fost salvate din situații critice în noaptea de marți spre miercuri și nu au fost înregistrate victime sau efecte grave ale fenomenelor meteorologice, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în urma unei ședințe operative pe care ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a avut-o cu șefii structurilor MAI și reprezentanții ministerelor și instituțiilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență, în cursul nopții trecute toate autoritățile locale au fost mobilizate pentru prevenirea unor situații de risc pentru populație.

Astfel, aproape 4.000 de pompieri, polițiști și jandarmi au acționat cu peste 1.300 de mijloace tehnice în 22 de localități din 10 județe, afectate de fenomenele meteorologice periculoase.

Angajații MAI au intervenit pentru evacuarea din locuințele izolate a două persoane din județul Bacău și salvarea altor trei care necesitau asistență medicală de urgență, din același județ. Un caz deosebit a fost înregistrat în comuna Cașin (Bacău), unde satul Curița a fost complet izolat, pentru aproximativ trei ore, din cauza revărsării apelor și colmatării podului pe care se face accesul în localitate, situația fiind remediată după intervenția efectivelor MAI, se spune în comunicat.

Conform avertizărilor emise de către Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, miercuri dimineață, la ora 9,00, a expirat Codul Roșu de inundații emis pentru cursuri ale unor râuri din județul Vrancea. MAI atenționează că se mențin însă avertizări de Cod Portocaliu de ploi până la ora 15,00 și Cod Galben de ploi până la ora 21,00, pentru mai multe zone din țară.

În acest context, ministrul Petre Tobă a cerut miercuri dimineață șefilor structurilor operative ale MAI să fie în continuare vigilenți și să aibă forțe de rezervă pregătite să intervină rapid în cazul situațiilor de urgență care ar putea pune în pericol viața și siguranța cetățenilor, se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit MAI, structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne au colaborat foarte bine la nivel local cu toate instituțiile cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență, iar în localitățile unde riscul de inundații a fost depășit se acționează deja pentru evacuarea apei din curțile și subsolurile inundate și pentru decolmatarea fântânilor.

Totodată, peste 1.500 pompieri militari au acționat, în ultimele 24 de ore, în sprijinul populației și autorităților din zonele afectate de vremea rea, precizează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, într-un comunicat remis AGERPRES.

Conform IGSU, ca urmare a ploilor însemnate cantitativ, atât în cursul zilei de marți, cât și pe timpul nopții, echipaje de salvatori, alături de jandarmi, polițiști și voluntari, au monitorizat zonele de risc și au intervenit în sprijinul autorităților administrației publice locale și populației din județele Bacău, Botoșani, Buzău, Cluj, Harghita, Neamț, Sălaj, Suceava, Vâlcea și Vrancea.

Astfel, structurile profesioniste pentru situații de urgență au fost angrenate în misiuni de evacuare a apei din 245 de case, 532 de curți, grădini și subsoluri, precum și pentru decolmatarea a 22 de podețe.

IGSU precizează că la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele aflate sub incidența avertizărilor pentru vremea rea a fost activată grupa operativă, iar forțele din teren monitorizează atent cursurile de apă pe care sunt preconizate creșteri ale debitelor.

„În acest moment, echipajele de pompieri din cadrul ISU Vrancea intervin în localitatea Broșteni, pentru asanarea fântânilor și decolmatarea unor podețe. Totodată, reprezentanții inspectoratelor pentru situații de urgență, alături de autoritățile cu atribuții în domeniu, desfășoară activități de evaluare a pagubelor produse în județele afectate de inundații”, afirmă reprezentanții IGSU.

Totodată, IGSU a dispus unităților din județe vizate de avertizări asigurarea rezervei de personal, pentru limitarea și înlăturarea efectelor negative.

„Având în vedere că fenomenele meteo periculoase prognozate sunt încă în vigoare, peste 6.500 de pompieri, cu 700 mijloace tehnice, rămân la datorie și sunt pregătiți să intervină în sprijinul comunităților. Evoluția efectelor generate de acest tip de risc este permanent monitorizată prin Centrul Operațional Național din cadrul IGSU, precum și prin Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență”, se mai arată în comunicat.