Renate Weber: Marea Britanie nu poate să aplice imediat prevederile acordului cu Bruxellesul dacă rămâne în UE

Marea Britanie nu va putea să aplice imediat prevederile acordului negociat cu Bruxellesul în februarie care îi conferă un așa-numit statut special în cadrul blocului comunitar în caz că, în urma referendumului de la 23 iunie, populația se va pronunța pentru rămânerea în UE, a declarat miercuri, la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii români, eurodeputata Renate Weber, din cadrul grupului ALDE din Parlamentul European (PE).

Întrebată dacă Uniunea Europeană are planuri pentru cele două variante în urma votului de la referendum, respectiv ieșirea Marii Britanii din UE sau rămânerea țării în blocul comunitar și aplicarea acordului privind efectuarea unor reforme negociat cu UE în februarie, Renate Weber a răspuns: „Nu avem nici, nici. Oricum, nu putem să venim și să spunem că dacă rămânem începem asta și asta.”

Ea a adăugat că într-un astfel de caz Curtea de Justiție a Uniunii Europene ar fi sesizată imediat. „Asta e un pic caraghios. Ai pe de o parte un acord, pe de altă parte dacă Marea Britanie ar începe cu așa ceva, Comisia ar trebui să înceapă o procedură de infringement împotriva Marii Britanii”, a afirmat Renate Weber.

În opinia eurodeputatei ALDE, la Bruxelles „toată lumea se concentrează pe 23 iunie, nu se gândește la 24 iunie”.

Conform acordului negociat în februarie cu UE, Marea Britanie va avea, printre altele, dacă va rămâne în UE, dreptul de a refuza beneficiile sociale pentru lucrătorii nou-veniți din alte state UE în primii lor patru ani în țară și va putea să aplice această „frână de urgență” pentru nou-sosiți pe o perioadă de șapte ani.

Alte prevederi ale acordului se referă la reducerea alocațiilor pentru copii imigranților din UE care nu trăiesc în Marea Britanie, amendarea tratatelor UE pentru a menționa explicit că sintagma „uniune tot mai integrată” nu se aplică Marii Britanii, dar și la posibilitatea acestei țări de a impune măsuri pentru protejarea districtului financiar din Londra de noile reguli adoptate în zona euro.