Planul OMS împotriva virusului Zika este finanțat numai în proporție de 13 la sută

Programul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de luptă împotriva epidemiei de Zika nu este finanțat decât în proporție de 13 la sută, ceea ce compromite „grav” eforturile de stopare a răspândirii virusului, a avertizat agenția ONU, citată de agenția France Presse.

Această lipsă de fonduri nu va avea, însă, un impact major asupra Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro din această vară, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Nyka Alexander, pentru AFP.

Agenția ONU a respins săptămâna trecută apelul lansat de 150 de medici din întreaga lume pentru schimbarea datei sau a locului de desfășurare a următoarelor Jocuri Olimpice, Brazilia fiind țara cea mai afectată de izbucnirea epidemiei de Zika.

OMS a estimat că mutarea Jocurilor Olimpice în altă parte nu schimbă radical riscul de răspândire a virusului în lume, dar a încurajat sportivii și spectatorii să ia măsuri suplimentare de precauție pentru a se proteja de țânțarii vectori ai epidemiei.

Organizația a recomandat femeilor însărcinate și celor care își planifică să aibă un copil, să evite călătoriile în Brazilia.

Virusul poate provoca microcefalie fetală (malformații ale cutiei craniene și dezvoltarea incompletă a creierului), precum și boli neurologice la adulți, inclusiv sindromul Guillain-Barré.

OMS a oferit consultanță tehnică Ministerului brazilian al Sănătății pentru a face față crizei epidemiei de Zika care a contaminat un milion și jumătate de persoane în Brazilia, începând cu anul 2015, a declarat Nyka Alexander.

„Punerea în aplicare a orientărilor OMS este asigurată din alte surse de finanțare, între care guvernul brazilian” și, prin urmare, problemele bugetare inerente ale ONU nu vor avea decât un impact limitat asupra derulării Jocurilor Olimpice”, a spus ea. Bugetul programului vizând Zika a fost evaluat la 15,9 milioane de euro.

Acestea fiind spuse, este clar că posibilitatea ca OMS să sprijine cele 60 de țări afectate de virusul Zika și pe cele care se pregătesc să facă față în viitor contaminării va continua să fie grav compromisă dacă nu există o finanțare adecvată, a adăugat purtătorul de cuvânt al OMS.

Principalele focare ale epidemiei de Zika se află în țările Americii de Sud. Planul regional de luptă împotriva virusului evaluat la 7,3 milioane de euro de către Organizația Panamericană a Sănătății este finanțat în prezent în proporție de 20 la sută, a precizat OMS într-un raport, mai notează AFP.