Ziua Copilului – Saptamana Copiilor la Biblioteca Judeteana Iasi

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași organizează (la sediul central și filiale) o serie de activități cu și despre copii, dedicate Zilei Internaționale a Copilului.
Prin muzică, teatru, dans, momente poetice, concursuri, prezentări de carte, expoziții de creații plastice sărbătorim cea mai minunată vârstă, cea a copilăriei, alături de colaboratori, parteneri și prieteni ai cărții și ai bibliotecii: Grădinița cu program normal nr. 21, Grădinița cu program prelungit nr. 3, Grădinița cu program prelungit nr. 26, Școala Gimnazială „Vasile Conta”, Școala Gimnazială „Ion Neculce”, Școala Gimnazială „D. A. Sturdza”, Palatul Copiilor Iași, Asociația Kasta Morrely, Clubul Quasar Dance.

Miercuri, 1 iunie, de la ora 10.00, la sediul central (Bd. Ștefan cel Mare nr. 8-10, Galeriile comerciale), Secția de Împrumut pentru Copii invită copiii și adulții să se alăture Jocurilor copilăriei. În program: „De-ale cititului”, scenetă adaptată de prof. Elena Apetria Moruzi și bibliotecar Alina Tabacu, după fragmente din scrierile lui Ion Creangă și Petre Ispirescu, susținută de elevi ai claselor V-VII-VIII de la Școala Gimnazială „Vasile Conta” Iași; De asemenea, membri ai cluburilor Kasta Morrely Star și Quasar Dance vor susține o lecție demonstrativă de dans sportiv. Preșcolari de la grădinițe ieșene și soliști de la Palatul Copiilor au pregătit un recital muzical. Din program nu vor lipsi prezentările de carte și expoziții de desene realizate de copii. Concursul „Șotronul copilăriei” lansează o provocare: dacă știți cui aparține răspunsul la întrebarea „De unde sunt eu? Sunt din copilăria mea. Sunt din copilăria mea ca dintr-o țară”, vă așteptăm la bibliotecă miercuri, 1 iunie, ora 10.00, să participăm cu toții la jocurile copilăriei.

Tot miercuri, de la ora 9.00, la Filiala „Ionel Teodoreanu” (Str. Emil Alexandrescu/ Dimineții nr. 13) va avea loc o ediție specială a proiectului „Povești din cărți – Culori din povești”. Elevii de la Școala Gimnazială „D. A. Sturdza”, coordonați de învățătoarele Cristina Corcaci, Veronica Maxim și Maria Rusu, vor prezenta sceneta-teatru cu mascote „Fata babei și fata moșului” de Ion Creangă. Voluntarele bibliotecii, studente la Universitatea de Arte „George Enescu”, vor iniția un joc pentru copii – prezentarea unei orchestre simfonice.

Joi, 2 iunie 2016, de la ora 13.00, la Școala Gimnazială „Ion Neculce” se va desfășura o ediție a proiectului „Citesc și Creez!” dedicată Zilei Internaționale a Copilului. Studenți (voluntari ai bibliotecii) de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației provoacă tinerii la o discuție despre imaginea copilului în poveștile japoneze.
Campania „O șansă la lectură pentru fiecare”, ediția a II-a, dedicată copiilor din Ciurbești
Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Facultatea de Horticultură de la Universitatea de Științe Agricole şi Medicină Veterinară din Iași a continuat, și în acest an, campania „O șansă la lectură pentru fiecare” – un proiect care are ca scop colectarea de cărți pentru copiii provenind din comunități defavorizate din județul Iași. Cele aproximativ 300 de cărți vor ajunge la Asociația „Ciurbeștenii” sâmbătă, 4 iunie 2016. Beneficiarii acestui proiect sunt elevii Clubului Copiilor „Școala Satului” din Ciurbești, fiind sărbătoriți cu această ocazie la sediul asociației. Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” sprijină eforturile Asociației „Ciurbeștenii” de reînființare a unei biblioteci în comunitate, pentru a facilita accesul la informație și cunoaștere întregii comunități ciurbeștene.