R.Moldova:Medicii atenţionează populaţia asupra riscului poluării apelor din fîntîni

Centrul Naţional de Sănătate Publică (CNSP) atenţionează populaţia că în legătură cu ploile abundente căzute în ultimele zile este posibilă poluarea apelor din fîntîni, informează MOLDPRES.

În acest sens, specialiștii în sănătate îndeamnă cetățenii să fie precauți la consumul apei și să protejeze produsele alimentare de contaminare.

Un comunicat de presă al CNSP precizează că în cazul în care fîntînile au fost inundate în urma ploii, ”este necesară pomparea totală a apei și evacuarea nămolului, cu spălarea şi dezinfectarea pereţilor fîntînii cu soluţie dezinfectantă de clorură de var de 5%, iar după restabilirea volumului de apă, fîntînă trebuie să fie din nou dezinfectată”.

De asemenea, în localităţile în care s-au produs inundaţii, medicii recomandă folosirea apei fierte atît în scopuri potabile, cît şi pentru igiena corporală, iar pentru copii este recomandată apa plată îmbuteliată.

În toate cazurile de inundaţie a fîntînilor, populaţia este îndemnată să anunţe autorităţile administraţiei publice locale şi ale instituţiilor teritoriale din cadrul Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice pentru a preveni răspîndirea bolilor şi infecţiilor prin intermediul apei de ploaie.