Uleiul de nucă presat la rece ‘Luna Solai’, premiat la Bruxelles; alte 10 produse românești au fost medaliate în competiție

Uleiul de nucă presat la rece ‘Luna Solai’ al producătorului Taf Presoil SRL din județul Cluj a fost medaliat de Institutul Internațional de Gust și Calitate de la Bruxelles (ITQI) cu distincția ‘Superior Taste Award’, alături de alte 10 produse alimentare românești, dintr-un total de peste 1.300 de produse participante în competiție.

Potrivit unui comunicat al producătorului remis AGERPRES, la ediția din 2016, România a fost reprezentată de 11 produse, toate premiate cu 2 sau 3 stele de Aur din maximum 3, respectiv Luna Solai cu uleiul de nucă obținut prin presare la rece cu 2 stele, Puiul Fericit de la Agricola cu 2 stele, AUR’A de la Natural Gold Water cu 3 stele, Bergenbier ALE cu 2 stele, Pâinea lui Manole cu 2 stele, Wembley Dry Gin cu 3 stele, pateul de păstrav afumat Trutta Dux cu 2 stele, Salamul de Sibiu Agricola cu 2 stele, Elixir — ulei de rapiță presat la rece și ulei de soia de prima presă de la Dachim cu 2 stele fiecare.
În acest an au participat la această competiție peste 1.360 de produse de pe toate continentele.

Premiul — Superior Taste Award — este o recunoaștere internațională unică care se bazează pe testarea în orb (fără a se cunoaște identitatea produsului — denumire, producător, etichetă etc), efectuată de către bucătari și somelieri, experți în gust și calitate, cu stele Michelin și leaderi de opinie din 15 state.

În cadrul testelor, degustătorii sunt rugați să evalueze produsele ca și cum acestea ar fi în bucătaria lor, nu în conformitate cu standardele restaurantelor. Fiecare produs evaluat este analizat în forma unui raport de analiză senzorială pe baza unor criterii, cum ar fi mirosul, gust, impact vizual, textură, etc.. Toate acestea sunt luate în considerare de către fiecare membru al juriului.

„Este o mare bucurie pentru noi să primim o confirmare internațională din partea specialiștilor, pentru ceea ce noi știam deja și ceea ce și voi ne-ați confirmat până acum, respectiv că Luna Solai este un brand de calitate superioară. Recunoașterea este cu atât mai importantă și emoționantă pentru noi cu cât ‘Luna Solai’ a luat naștere și continuă să se dezvolte într-un cadru de familie în care pasiunea, respectul față de produs și consumator sunt cele mai importante. Calitatea produselor noastre este în întregime meritul părinților mei. Experiența lor, munca lor, dedicarea lor se regăsește în fiecare sticlă de ulei presat la rece pe care noi o producem”, a declarat pentru AGERPRES Felicia Tulai, brand managerul societății.

Societatea mai are în palmares o distincție ‘Superior Taste Award’, obținută în 2015 de la același institut de prestigiu pentru produsul ‘Luna Solai’ — ulei din semințe de dovleac presat la rece, care a fost premiat cu 2 stele din maximum de 3.

Pe lângă vânzările tradiționale prin intermediul magazinelor cu profil naturist partenere, băcăniilor sau târgurile de profil din țară și străinătate, societatea mai are un magazin online ‘Luna Solai’. Totodată, există planuri de investiții într-o nouă linie de producție care să ofere posibilitatea creșterii cantității de ulei presat la rece.

Potrivit producătorului, sub brandul ‘Luna Solai’ se reunește o colecție premium de uleiuri presate la rece, ce îmbină gust și sănătate, într-o forma modernă, dar bazată pe experiență și tradiție în procesarea la rece a semințelor. Povestea a început, în 1998, în gospodăria familiei Tulai, într-un sat din câmpia Transilvaniei, Luna, nume de la care se inspira brandul produsului, unde tradiția și experiența agricultorilor în procesarea semințelor de floarea soarelui sunt la ele acasă. În 2012 s-a născut ‘Luna Solai’, iar în prezent gama de produse este formată din uleiurile obținute prin presare la rece de floarea soarelui, de dovleac, de in, de cânepă, de nucă și de rapiță, dar și varianta aromatizată cu cimbru, busuioc și ardei iute, piper și cimbru.

Printre produsele tradiționale românești ‘abonate’ la ‘Superior Taste Award’ au fost în anii trecuți Magiunul din prune Topoloveni și dulcețurile din fructe din gama Topoloveana ale producătorului Sonimpex Topoloveni.