Procuratura Generală va avea un nou consilier din partea Uniunii Europene

Procuratura Generală va avea de astăzi un nou consilier superior internaţional de politici din partea Uniunii Europene, a anunțat Procuratura Generală (PG), informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al PG, Consilierul Aivars Ostapko a fost ales ca urmare a concursului organizat de Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău, pentru a sprijini Procuratura în procesul de reformare şi modernizare instituţională.

Procurorul General interimar, Eduard Harunjen şi-a exprimat convingerea că expertul va corespunde aşteptărilor instituţionale, deoarece a trecut o selecţie riguroasă de cereri parvenite de la specialişti din diverse state europene.

„Acest sprijin va fi extrem de binevenit, mai ales în condiţiile actuale, cînd au fost iniţiate reforme solide în sistemul Procuraturii, iar experienţa consilierului va aduce o abordare proaspătă asupra problemelor cu care se confruntă procurorii moldoveni în activitate, pentru asigurarea unor schimbări şi mecanisme funcţionale”, se menționează într-un comunicat al instituției.

Sursa citată a mai precizat că în decursul primei luni de activitate în cadrul PG, consilierul va elabora un plan de acţiuni, pornind de la studierea sistemului şi noilor prevederi legislative, care reglementează activitatea procurorilor. În opinia expertului european, acest lucru va permite punerea temeliei proiectului care urmează a fi realizat pe durata unui an. Lunar, consilierul va elabora rapoarte detaliate în care va indica atît rezultatele, cît şi priorităţile de viitor în vederea unei bune desfăşurări a proiectului şi soluţionării prin colaborare a iniţiativelor de reformare a PG.

Aivars Ostapko este al treilea consilier din partea UE, care asistă Procuratura Generală în procesul de reformare instituţională, după expirarea mandatelor experţilor Holger Helmbach şi Virginijus Sabutis.