Piețele bursiere globale, afectate de temerile investitorilor privind ieșirea Marii Britanii din UE

Piețele bursiere din Europa și Asia înregistrau, luni, scăderi semnificative, în timp ce investitorii s-au îndreptat spre valorile de refugiu reprezentate de aur și obligațiuni guvernamentale, din cauza temerilor privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) și a posibilelor turbulențe ulterioare de pe piețele financiare, transmite Reuters.

Indicele pan-European FTSEurofirst 300 a scăzut cu 1,2%, la 1.293,51 puncte, cel mai redus nivel din 6 mai, în timp ce indicele MSCI, care monitorizează piețele din regiunea Asia-Pacific, a înregistrat un declin de 1,7%, cel mai redus nivel din 11 februarie.

Bursa japoneză a închis luni în scădere cu 3,5%, iar indicele principal Nikkei-225 a ajuns la 16.019,18 puncte, în scădere cu 582,18 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea ședinței precedente. Yenul s-a apreciat, ajungând la cel mai ridicat nivel față de dolar din ultimele cinci săptămâni, iar lira sterlină continuă deprecierea din ultimele săptămâni, pe fondul temerilor legate de Brexit.

Înaintea referendumului, mulți se așteaptă la deprecierea lirei și la aprecierea yenului și a francului elvețian. Euro și monedele din Europa Centrală și de Est sunt vulnerabile, în timp ce activele riscante ar urma să se deprecieze în cazul ieșirii Marii Britanii din UE, a apreciat analistul Marc Chandler, de la Brown Brothers Harriman.

Și indicele Shanghai Composite al Bursei din China a înregistrat un declin de 3,21%, la 2.833,07 puncte, în timp ce bursele europene au deschis luni în scădere, în condițiile în care săptămâna aceasta sunt programate ședințe de politică monetară la Banca Angliei, Rezerva Federală a SUA, băncile centrale din Japonia și Elveția.

Există mulți investitori pe termen lung au renunțat la acțiunile din Japonia deoarece nu au existat reforme structurale, iar deciziile de politică monetară au efecte doar pe termen scurt, a apreciat analistul Michiro Naito, de la JPMorgan.

Randamentele obligațiunilor guvernamentale nipone pe zece ani au înregistrat noi scăderi, în timp ce prețul unciei de aur a urcat la 1.275,16 dolari.

Britanicii se vor pronunța pe 23 iunie într-un referendum cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale țării în ultimele decenii. Analiștii sunt îngrijorați de impactul asupra cursului de schimb, asupra băncilor și sistemului financiar în cazul unui vot în favoarea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.