Iohannis: Politicile privind minoritățile, esențiale pentru un climat de pace și stabilitate regională

Politicile privind minoritățile sunt esențiale pentru asigurarea unui climat de pace și stabilitate regională, a declarat, miercuri, la Sibiu, președintele Klaus Iohannis, într-o întâlnire cu reprezentanți ai comunității germane din acest oraș, la care a participat alături de omologul său german, Joachim Gauck.

Potrivit șefului statului, colaborarea bilaterală pe chestiuni legate de minoritatea germană din România reprezintă „un model de abordare în spirit european, un model de interculturalitate”.

„Astăzi a devenit incontestabil faptul că politicile privind minoritățile sunt esențiale pentru asigurarea unui climat de pace și stabilitate regională. Evoluțiile recente din sud-estul Europei reconfirmă lecția pe care istoria modernă a Europei a oferit-o în numeroase rânduri: minoritățile naționale pot reprezenta o sursă de îmbogățire a resurselor creative ale națiunii, un garant al stabilității și păcii. România, cu cele 20 de grupuri minoritare ale sale, înțelege foarte bine nevoia lor de a-și păstra și dezvolta identitatea proprie”, a spus Iohannis.

Șeful statului român a menționat că Sibiul este un exemplu elocvent de bună înțelegere între comunitatea română și cea germană. În opinia sa, etnicii germani sunt „o primă punte de legătură” între România și Germania și cei care facilitează dialogul între instituții și oameni.

„Parteneriatul dintre români și sașii și șvabii din România reprezintă un model de conviețuire și solidaritate între grupuri etnice și religioase diferite, marcat de armonie și de respect. Această realitate este un motiv de mândrie și impune niște standarde înalte pentru viitor. Pentru români, minoritatea germană a reprezentat întotdeauna un reper și un partener de încredere, iar germanii din România au avut, de-a lungul timpului, o contribuție majoră la consolidarea și modernizarea statului român”, a adăugat Iohannis.