Piureul de legume si cel de fructe sunt primele alimente ce se introduc in alimentatia bebelusului, pe langa laptele matern

 

 Alimentaţia bebeluşului are un rol esenţial în dezvoltarea corespunzătoare a acestuia. Tocmai de aceea părinţii trebuie să fie foarte atenţi atunci când încep să introducă în alimentaţia copilului, pe lângă laptele matern, şi alte alimente. Potrivit specialiştilor,alimentaţia de diversificare nu trebuie să fie introdusă mai devreme de 17 săptămâni, dar nici mai târziu de 26 şi trebuie să se ţină cont de câteva reguli esenţiale. Primele alimente ce se introduc în alimentaţia de diversificare sunt piureurile de legume şi de fructe.

„Regulile de introducere a alimentaţiei respectă, de asemenea, câţiva paşi esenţiali. Alimentaţia se introduce în stare de sănătate deplină a acelui copil, se introduce la recomandare medicală, se adaptează şi se personalizează în funcţie de copil şi în funcţie de antecedentele fiziologice şi patologice ale acelui copil. Nu în ultimul rând, alimentaţia se cuvine a fi proaspătă, de bună calitate, preparată termic, cu reguli de igienă stricte şi introdusă întotdeauna la domiciliu şi nu în deplasare. În general introducem alimentaţie care să nu aibă gust dulce sau gust sărat. Sub un an nu se pune problema să introducem sare, zahăr. Şi atunci avem grijă de următoarele reguli: în primul rând introducem piureul de legume, pentru că acesta nu are gustul de dulce, aduce aportul de fibre, reglează tranzitul intestinal şi nu are o valoare calorică mare care să îngraşe acel copil. Introducerea piureului se face tot progresiv, în trepte, întâi un aliment apoi după două-trei zile după ce am văzut că este tolerat, că nu este rejectat, că nu produce alergii, că nu produce eritem, poate fi introdus următorul aliment păstrându-l pe primul. După ce am introdus 50-60 ml din piureul de legume putem introduce piureul de fructe. Şi este de notat că acolo unde un copil este constipat de obicei se introduce piureul de fructe mai întâi datorită abundenţei de fibre şi extrase din sucurile de fructe care facilitează eliberarea bolului fecal. Pe de altă parte, acolo unde un copil este cu tendinţe de diaree, mai mult de 7 scaune pe zi, introducem piureul de legume”, a declarat pentru www.sănătateatv.ro dr. Valeria Herdea, medic primar Medicină de Familie.
În ceea ce priveşte introducerea cărnii în alimentaţia bebeluşului, specialistul atrage atenţia că aceasta trebuie să fie proaspătă şi să provină din animale sau păsări crescute natural.
„Introducerea corectă a alimentaţiei va facilita ulterior un adult sănătos şi obiceiuri alimentare sănătoase. Personal nu recomand carne roşie, nu recomand care din comerţ cu estrogeni, nu recomand carne de peşte din crescătorii. În general recomandarea noastră şi specific acolo unde nu este cunoscută vreo alergie la peşte clară pe linia rudelor de gradul I, părinţi, acolo se poate introduce primul păstrăvul sau şalăul, şalăul fiind o carne foarte sănătoasă. Şi mă refer la şalăul din apă curgătoare, deci nu de acvacultură. Introducerea se face la fel progresiv. Carne proaspătă se introduce de la jumătate de linguriţă la o linguriţă şi se poate administra de la 3-5 ori pe săptămână. În ceea ce priveşte introducerea cărnii de altă factură, este esenţial să se ştie că este recomandat acolo unde există alergie la peşte introducerea cărnii de viţel. Nu recomandăm carne crescută cu fitohormoni, cu estrogen pentru că această carne poate duce la foarte multe necazuri. Dacă există pui de ţară, crescut curat, cu cereale pe care le are omul în bătătură, se poate iniţia şi aşa. Oul se introduce undeva la 6 luni, peşte la 7 luni jumate, cerealele se pot introduce la vârsta de 5-6 luni. Păstrăm până la 6 luni piureul de fructe şi piureul de legume şi menţinem, sigur, laptele de mamă măcar până la 2 ani”, a mai adăugat dr. Valeria Herdea.