Republica Moldova: Fostul premier Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare

Fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat a fost condamnat, luni, la nouă ani de închisoare, potrivit portalului de știri Unimedia.

Totodată, fostul premier moldovean va trebui să achite o amendă de 60 de mii de lei (moldovenești) și nu va avea dreptul de a ocupa vreo funcție publică pe o perioadă de 5 ani.

Sentința, care poate fi atacată prin apel, a fost dată de către magistrații de la Judecătoria Buiucani, după audierea acuzării și apărării.

Vlad Filat s-a declarat nevinovat și a afirmat că hotărârea magistraților este ilegală. Conform sursei citate, politicianul nu a reușit să spună prea multe jurnaliștilor, întrucât acești au fost alungați din sala de ședințe. ‘Este o sentință ilegală. Faptul că acest proces nu a fost public demonstrează că hotărârea este ilegală. Trebuia să vedeți probele prezentate de procurori. Nu sunt veridice. Mă voi adresa CEDO’, a declarat Filat, citat de Unimedia.

La rândul său, procurorul care a gestionat dosarul în care este vizat fostul premier Vlad Filat spune că hotărârea judecătorilor este prea blândă în comparație cu prejudiciul care ar fi fost adus statului de catre Vlad Filat.

” Indiscutabil sentința va fi contestată. Nu suntem de acord cu această sentință. Nouă ani sunt prea puțini pentru prejudiciul adus”, a spus procuroarea Adriana Bețișor, potrivit portalului Unimedia.

Fostul premier Vlad Filat a fost reținut preventiv la 15 octombrie 2015, iar ulterior arestat. Filat este acuzat de corupere pasivă și trafic de influență, după ce omul de afaceri Ilan Shor a declarat că i-ar fi dat în ultimii ani bani și bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari. Vlad Filat neagă acuzațiile, declarând ca este victima unei răfuieli politice pusă la cale de prim-vicepreședintele autosuspendat al PD, Vlad Plahotniuc.