Closeup on woman's stomach in pain isolated on white background

Ulcerul gastroduodenal

 

Ulcerul gastroduodenal poate fi prevenit prin adoptarea unor măsuri de protejare a stomacului de agresiuni, explică dr. Letiţia  Ţugui, medic gastroenterolog, Clinica Academica. Totodată, pentru prevenirea afecţiunii se recomandă respectarea unui ritm de de muncă şi de repaus, evitarea suprasolicitărilor şi a stărilor emoţionale.

Pentru a feri stomacul de factori iritanţi, specialiştii indică o dietă din care să fie excluse condimentele, băurile alcoolice şi cele acidulate, tutunul, cafeaua şi alimentele care cresc secreţia acidă.
Tratamentul medicamentos al ulcerului gastroduodenal presupune administrarea unor medicamente antisecretoare şi anticidale . Pot fi asociate, de asemenea, şi medicamente antibiotice, pe o perioadă limitată de timp.
Ulcerul gastroduodenal necesită o atenţie deoasebită, având în vedere faptul că este considerat a fi o leziune premalignă. Netratat corespunzător, în timp, ulcerul poate evolua în cancer gastric. Din acest motiv, urmărirea endoscopică este esenţială în depistarea eventualelor modificări intermediare.